Professor stelt Proximus en Telenet lastige vraag over hun prijzen: "Waarom is dat zo?"

door: STS
Proximus - Telenet
Afbeelding bron: Photonews

Een Vlaamse professor heeft Proximus en Telenet aan de tand gevoeld over hun prijzen. Beide telecombedrijven gaven antwoord.

"Hallo Telenet en Proximus, kunnen jullie uitleggen waarom de prijzen van telecommunicatiediensten bij ons de voorbije tien jaar fors gestegen zijn, terwijl ze in andere landen daalden?", schreef Gert Peersman, professor aan de UGent, op X.

De klantendiensten van Telenet en Proximus reageerden op het bericht. Bij Telenet klonk het antwoord: "Hallo, Gert, dit komt door de inflatie, je kan ook jammer genoeg andere landen niet vergelijken met België. Indien ik je ergens mee kan helpen, mag je gerust jouw klantennummer en btw-nummer via een privébericht versturen."

Proximus wijst op Mobile Vikings en Scarlet

Bij Proximus werd als volgt gereageerd: "Goedemiddag professor, de cijfers lijken ons niet helemaal in lijn met Statbel-data, waaruit blijkt dat de meeste prijzen voor communicatiediensten (met uitzondering van vaste telefonie) de voorbije vijf jaar minder gestegen zijn dan de index of zelfs gedaald, ondanks een rijker aanbod. Wellicht zijn ook onze andere merken, Mobile Vikings en Scarlet, niet meegenomen in deze vergelijking."

"Proximus hanteert een multimerkenstrategie om voor elk profiel een ruime keuze aan diensten vanaf zeer lage prijspunten te bieden. Geadverteerde prijzen in buurlanden beïnvloeden vaak de perceptie, maar vertalen zich niet altijd in de reële kost voor consumenten (bijvoorbeeld aansluitings- en activeringskosten, extra kosten voor SIM-kaarten, verbrekingsvergoeding…"

"De Belg spendeert in de praktijk een kleiner deel van zijn/haar huishoudelijke uitgaven aan communicatiediensten in vergelijking met EU-gemiddelde (eveneens Eurostat-cijfers). De bredere context van inflatie woog de voorbije jaren ook op energiekosten en prijzen van apparatuur. Ook automatische loonindexering speelt een rol in kostenplaatje."

"Faire prijzen"

"Kortom, Belgische prijzen zijn zeker fair als kwaliteit in rekening wordt gebracht. Proximus-klanten kunnen rekenen op uitstekende vaste en mobiele netwerken dankzij onze uitgebreide investeringen. We blijven uiteraard onze producten regelmatig tegen het licht houden om aan de noden van de klant te beantwoorden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp