Het nieuwe schooljaar staat voor de deur: dit is het maximumbedrag dat scholen mogen aanrekenen

door: BVDO
Leerkracht - leerlingen - klas - onderwijs
Afbeelding bron: Pixabay

Augustus en september zijn traditioneel dure maanden voor heel wat gezinnen. Dat komt door de start van het nieuwe schooljaar.

Op twee september start het nieuwe schooljaar. Dat brengt voor heel wat gezinnen weer de nodige kosten met zich mee. Denk maar aan een boekentas, maar ook gerief die de school aanrekent.

Wat aangerekend mag worden, is echter strikt gereglementeerd. Materiaal dat nodig is voor de onderwijsdoelen moet immers gratis aangeboden worden. Er bestaat een officiële lijst met zaken waarvoor scholen geen kosten mogen aanrekenen.

Dat gaat in het lager onderwijs over schoolboeken, knutselmateriaal, ICT-materiaal of schrijfgerei. Ook één jaar gratis zwemmen, zowel voor het vervoer als de toegang, is opgenomen op die lijst.

Voor andere materialen mag de kostprijs van de school maximaal 55 euro bedragen in het kleuteronderwijs en 105 euro in het lager onderwijs.

Voor het secundair onderwijs bestaat zo’n regeling niet. Er is geen lijst met gratis materialen en er geldt ook geen maximumbedrag per leerling. Een middelbare school moet wel een kostenraming opnemen in het schoolreglement.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp