Voorstel Vandenbroucke heeft grote gevolgen voor verhuurders, maar huurder wellicht grootste slachtoffer

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

OPINIE. Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil elke euro op eenzelfde manier gaan belasten. Voor wie een huis of appartement verhuurt, zullen die inkomsten bij hun inkomsten uit arbeid worden geteld en op dezelfde manier worden belast. Dat zou slecht nieuws betekenen voor verhuurders en als gevolg daarvan mogelijk ook voor huurders.

"Inkomsten uit financieel vermogen die bekend zijn bij de overheid, zoals de reële huurinkomsten en de meerwaarde op financiële activa, gaan we gewoon meenemen in de normale belastingheffing. Je gaat daar dan dezelfde belasting op betalen als wat je betaalt op je inkomen uit arbeid", legt Frank Vandenbroucke uit in 'De ochtend' op Radio 1.

"Een euro inkomen uit vermogen wordt belast zoals een euro inkomen uit arbeid." Voor wie een huis verhuurt zou dat betekenen dat die fors meer belastingen zal moeten gaan betalen op de huurinkomsten. Het zou een flinke streep door de rekening zijn van heel wat middenklassers die met spaargeld een appartement als investering gekocht hebben om te verhuren. 

De extra belasting is goed nieuws voor de overheid die miljarden tekort komt. Maar wie gaat nog investeren in een woning om te verhuren, met alle kosten om het in goede staat te houden en alle zorgen die de verhuur met zich meebrengt, als het niet meer opbrengt dan een risicoloze belegging? 

Mogelijk zullen de gevolgen voor rekening zijn van de huurders. Recent werd nog aan de alarmbel getrokken omwille van het groeiend tekort aan woningen. Hoe gaan huurders, die nu al vaak met velen strijden om een interessant pand, nog een geschikte woning vinden als investeerders afhaken omdat verhuren niet voldoende interessant meer is? 

Huurprijzen zijn fors gestegen en huurprijzen zullen enkel toenemen als de vraag groter is dan het aanbod. Bovendien zullen verhuurders de huurprijs willen optrekken om hun rendement te behouden indien de verhuur meer belast wordt. En zo dreigt de huurder het grootste slachtoffer te worden van het voorstel van Vandenbroucke.