Is vuurwerk passé? Velen zeggen hetzelfde: "Geldverspilling en dierenleed"
Het einde van 2021 komt langzaam maar zeker in zicht. Op oudejaarsavond zal er vast vuurwerk worden afgeschoten, hoewel niet iedereen daar gelukkig mee is.
Om samenscholingen te vermijden, was vuurwerk afsteken in 2020 nog verboden. Het totaalverbod was toen één van de coronamaatregelen.
Wij vroegen op onze Facebookpagina: "Vind jij dat het dit jaar mogelijk moet zijn om vuurwerk af te schieten op oudejaarsavond?"
"Rekening houdende met de dieren: liever niet. Zo hebben mens en dier een fijn eindejaar. Welk plezier heb je aan vuurwerk als we onze beestjes moet kalmeren?", stelt Sofie.
"Voor mij hoeft die heisa niet", laat Luc weten.
"Dit jaar eens aan onze lieve viervoetertjes denken. Dan zal iedereen met diertjes ons dankbaar zijn", zegt Christine.
"En het zijn niet alleen honden. Ook katten, vogels, paarden en noem maar op. Gewoon verbieden", vindt Lucien.
"Ik vind vuurwerk geweldig, maar vind dat dit enkel gebruikt mag worden door mensen die weten waarmee ze bezig zijn. Het is wel tof, maar weegt niet op tegen de dieren die zoveel schrik hebben. Om nog maar te zwijgen van de accidenten die ermee gebeuren", schrijft Saar.
"Nee, al dat lawaai. Geniet van de gezellige sfeer met mooie kerstverlichting", zegt Liliane.
"Helemaal niet. En niet enkel dit jaar, het moet voor altijd verboden worden. Denk aan de dieren", schrijft Rita.
"Volle gas. Denk wel aan het milieu en ruim alles netjes op", zegt Steven.
"Nee, absoluut niet. Geldverspilling en slecht voor de dieren", zegt Debbie.
"Mijn honden komen mee in de tuin kijken als er vuurwerk is. Paarden... kan iets anders zijn natuurlijk. Maar ik zie midden in Gent nu niet direct paarden in een weide staan", schrijft Peter.
"Nee, onze kat heeft daar echt schrik van. Die weet niet waar ze moet kruipen van de schrik, ocharme", laat Lizette weten.
"Zeker weten, laat de hard roepende minderheid niet winnen. Geef ons, de meerderheid, hun plezier. En kom niet af met de arme huisdiertjes. Die zijn gewoon slecht opgevoed, net als hun baasjes", vindt Pol.
"Waarom al dat geknal? Het kost veel geld. Dat ze dat doneren aan de mensen die wateroverlast gehad hebben in Wallonië", stelt Karine voor.
"Onverantwoord. Moest je weten hoeveel dieren er lijden op oudejaarsavond. Ik denk dat je dit niet wil weten", zegt Lucien.
"Onze huisdieren hebben daar vroeger nooit last van gehad. Zal dus eerder aan de baasjes liggen, denk ik", schrijft Pascal.
"Zo baasje, zo hond. Ze voelen aan de stem van hun baasje dat er stress in de lucht hangt en reageren hetzelfde. Ik heb van een massa honden geweten dat ze kwispelden, omdat hun baasje vrolijk reageerde", stelt Mario.
"Nieuwjaar kan ook gevierd worden zonder dat lawaai in de lucht. Organiseer dan een lichtshow in het dorp, in het stadscentrum of in een park", stelt Nette voor.
"Waarom geld in de lucht schieten? Weet je niet wat te doen met je geld, geef het aan mij, of schenk het aan een goed doel", zegt Cindy.
"Na zo'n ellendige periode als we allemaal achter de rug hebben, vind ik dat ze het nu wel eens mogen toestaan", zegt Marc.