Hoelang mag je brood in de diepvries bewaren en is dat gezond? Hier moet je zeker op letten

door: MRO
brood
Afbeelding bron: Unsplash

Heel wat mensen vriezen brood in om de houdbaarheid te verlengen. Maar is het eigenlijk gezond om brood in te vriezen? En hoelang kun je brood in de vriezer bewaren zonder dat het zijn smaak verliest of gezondheidsvoordelen verliest? 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het invriezen van brood de voedingswaarde niet aantast. De vitamines, mineralen en vezels die in brood zitten, blijven ook na het invriezen behouden. Het is dus absoluut gezond om brood in te vriezen.

Het maakt daarbij niet veel uit om welke broodsoort het gaat. Of het nu gaat om wit brood, volkoren, spelt of zuurdesembrood, je kunt ze allemaal invriezen. Ook broodjes en croissants kunnen in de vriezer worden bewaard.

Brood drie maanden in de vriezer bewaren

Wat betreft de bewaartijd, daar is de algemene regel heel eenvoudig. Wanneer je brood op de juiste manier invriest, kan het tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit merkbaar achteruitgaat.

Na deze periode is het brood nog steeds veilig om te eten, maar kunnen de smaak en textuur beginnen te verslechteren. Het is belangrijk om brood zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen om de versheid te behouden. 

Verpak brood luchtdicht als je het invriest

Zorg er wel voor dat het brood goed is verpakt voordat je het in de vriezer doet. Luchtdichte verpakkingen, zoals vriezerzakken of plasticfolie, helpen te voorkomen dat het brood uitdroogt en beschermen het tegen vriesbrand. 

We kunnen dus wel stellen dat het invriezen van brood een gezonde manier is om de houdbaarheid te verlengen en voedselverspilling te verminderen.

Met de juiste bewaaromstandigheden en -methoden kan je brood tot drie maanden in de vriezer bewaren en nog steeds genieten van verse, heerlijke sneetjes op elk gewenst moment.

Tags brood