Zoo Antwerpen in diepe rouw omwille van gorilla: “Onverwacht overleden”

door: PMN
zoo antwerpen
Afbeelding bron: Facebook Zoo Antwerpen

Het is een moeilijke dag voor de Zoo van Antwerpen. Daar is men in diepe rouw om het overlijden van een gorilla.

De Zoo meldt het overlijden van gorilla Matadi. Hij is onverwacht overleden. Matadi werd 20 jaar.

Volgens de zoo was het een zogenaamde zilverrug die ook de leider was van de groep gorilla’s in de zoo. Matadi stierf gisteren als gevolg van een ernstige virale en bacteriële luchtweginfectie.

“De mannetjesgorilla voelde zich al geruime tijd niet goed. Net als de vrouwen van de gorillagroep had hij last van een verkoudheid. Hij snotterde, hoestte regelmatig en was kortademig”, legt men uit bij de zoo van Antwerpen.

De dames werden al snel beter maar dat was niet het geval bij Matadi. Hij voelde zich slap en at ook niet meer.

Een duidelijk signaal voor dierenarts Jonas om meteen in te grijpen. Hij omschrijft Matadi als een zorgzame gorilla. “Tijdens de behandeling zocht hij contact en reageerde niet agressief. Hij kwam naast mij zitten, op ongeveer een meter afstand, terwijl de meeste dieren zouden weglopen", zegt dierenarts Jonas Spruyt.

Toch ging de gezondheid van Matadi plots pijlsnel achteruit. Een hartmassage en meerdere reanimatiepogingen, samen met collega’s van de Universiteit Gent (specialisatie medische beeldvorming) konden de hartslag helaas niet normaliseren. Matadi ontglipte ons in het bijzijn van al zijn verzorgers.