Veel fietsers lopen groot risico: "Gevolgen voor de rest van je leven"

door: STS
fietser in verkeer
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De Hersenletsel Liga is met een campagne gestart waarvan Geert Meyfroidt ambassadeur is. Men wil hiermee iedereen wijzen op de gevaren van fietsen zonder helm.

Vias Institute voerde een studie uit op basis van cijfers van ziekenhuizen uit heel België. "42% van de zwaargewonde fietsers in het ziekenhuis liep een ernstig hoofdletsel op", is een van de conclusies.

"Elk jaar belanden zo gemiddeld 546 fietsers na een ongeval in het ziekenhuis met een ernstig letsel aan het hoofd. Ernstige hoofdletsels hebben vaak onomkeerbare gevolgen, zoals hersenletsels. De zichtbare en vaak onzichtbare gevolgen draag je voor de rest van je leven."

Vias pleit voor het dragen van een fietshelm. "Dat is een relatief goedkoop en effectief middel om je hoofd beter te beschermen. Een helm vermindert de kans op het oplopen van een ernstig hoofdletsel bij een ongeval met maar liefst 60%."

"Het is wel belangrijk dat je een helm met de juiste maat draagt en die ook op een goede manier vastmaakt: niet te strak en niet te los. Wanneer een helm niet goed op je hoofd zit, vermindert het gewenste effect."

"Eén klap kan je leven veranderen"

Geert Meyfroidt is Diensthoofd Intensieve zorgen in het UZ Leuven en ambassadeur van de campagne 'Breek er je hoofd niet over, draag een fietshelm'. "Op onze afdeling intensieve geneeskunde zien wij jaarlijks veel slachtoffers van hersentrauma door een verkeersongeval of valpartij, vaak met ernstige gevolgen, tot zelfs overlijden en blijvende invaliditeit, ook bij jonge mensen."

"Het dragen van je helm bij het fietsen maakt een enorm verschil, en het is zo belangrijk dat iedereen zich daar bewust van is. We hebben echt een cultuuromslag nodig, en hopelijk draagt deze campagne daar toe bij. Eén klap kan je leven veranderen!"