Groot verschil tussen mannen en vrouwen in verkeer: "Zij rijden voorzichtiger en verantwoordelijker"

Verkeersinstituut Vias heeft opmerkelijke cijfers bekendgemaakt over verschillen tussen mannen en vrouwen in het verkeer. Zo bestaat 80% van de verkeersdoden in ons land uit mannen.
"Acht op de tien verkeersdoden in ons land zijn mannen en dat percentage stijgt de laatste jaren zelfs lichtjes, want 10 jaar geleden ging het over 77%. Bij de zwaargewonden zijn 67% van de slachtoffers mannen", meldt Vias.
"Het percentage wisselt natuurlijk afhankelijk van het type weggebruiker. Bij de motorijders is zo 96% van de verkeersdoden een man, bij de automobilisten 75%, bij de fietsers 74% en bij de voetgangers 56%."
"Mannen vertegenwoordigen nochtans 'maar' 59% van alle verkeersslachtoffers op onze wegen. Dat betekent dat het vooral ernstigere ongevallen zijn waarin ze betrokken zijn. Als je het gemiddeld over de laatste tien jaar bekijkt, zijn er 9 doden per 1.000 letselongevallen wanneer een vrouw achter het stuur zit, ten opzichte van 18 doden per 1.000 letselongevallen wanneer een man rijdt."
Meer risicogedrag
Vias wijst erop dat mannen gemiddeld meer kilometers op de baan afleggen, maar dat ze ook meer risicogedrag vertonen, zoals bijvoorbeeld in dronken toestand achter het stuur kruipen.
"De voorbije tien jaar was zo bij 52% van de letselongevallen waarbij een man betrokken was als autobestuurder sprake van een verzwarende factor, zoals alcohol, geen gordel dragen, rijden zonder verzekering, enzovoorts, ten opzichte van 36% bij de vrouwen."
"Daarnaast is bij 10% van de ongevallen waarbij een man betrokken is de bestuurder onder invloed van alcohol. Bij de vrouw is dat 5%, de helft minder dus."
Voorzichtiger, verantwoordelijker en meer respect voor andere weggebruikers
"Vrouwen zijn minder vaak betrokken bij ernstige verkeersongevallen omdat ze minder risicovol gedrag vertonen in het verkeer. Het is duidelijk dat vrouwen voorzichtiger, verantwoordelijker en met meer respect voor andere weggebruikers achter het stuur zitten", concludeert Vias.
"Omgekeerd hebben mannen de neiging om hun fouten te relativeren en lijken ze zich minder bewust van de gevaren voor zichzelf en de anderen in het verkeer."