Tank je best benzine 95 (E10) of benzine 98 (E5)? Dit weten veel chauffeurs niet

door: MRO
Tanken
Afbeelding bron: Shutterstock/Hrytsiv Oleksandr

Het is een vraag die veel autobezitters zich waarschijnlijk al hebben gesteld: Moet ik benzine 98 (E5) of benzine 95 (E10) tanken? Omdat het van groot belang is om je auto goed te onderhouden, is het nuttig om te weten wat het verschil is tussen E5 en E10 benzine.

Wat zijn E5 en E10? Het zijn soorten benzine, en de cijfers in de namen geven het percentage bio-ethanol weer dat in de brandstof is gemengd. E5 benzine bevat tot 5% ethanol, terwijl E10 benzine tot 10% ethanol bevat.

Ethanol wordt beschouwd als een hernieuwbare bron van brandstof. Het belangrijkste verschil tussen E5 en E10 benzine, afgezien van het ethanolgehalte, heeft te maken met de compatibiliteit van het voertuig. Niet alle auto's zijn ontworpen om op E10 brandstof te rijden.

Het tweede belangrijke verschil tussen E5 en E10 benzine, en dit weten veel chauffeurs niet, is hun invloed op de motorprestaties. Omdat ethanol minder energie bevat dan benzine, betekent het gebruik van E10 brandstof dat de motor van je auto meer brandstof moet verbranden om dezelfde hoeveelheid energie te leveren. Hoewel benzine E10 iets goedkoper is aan de pomp, verbruikt die dus meer.

Milieuvriendelijk

Wat betreft de milieueffecten, wordt E10 beschouwd als de 'groenere' optie van de twee, omdat het meer hernieuwbare ethanol bevat. De CO2-uitstoot is echter afhankelijk van veel factoren, inclusief de efficiëntie en het gebruik van je voertuig.

Mocht je auto compatibel zijn met beide brandstoffen, dan kan E10 een goede optie zijn voor de milieubewuste bestuurder, hoewel dit iets ten koste kan gaan van de brandstofefficiëntie bij sommige voertuigen.