Man scheurt aan 92 km/u door bebouwde kom: Rijbewijs niet ingetrokken om opmerkelijke reden

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Een automobilist die aan 92 km/u geflitst werd in de bebouwde kom, raakt zijn rijbewijs daar wellicht niet door kwijt. En dat heeft een opmerkelijke reden.

De 52-jarige man reed begin februari te snel door het centrum van Pervijze, een deelgemeente van Diksmuide. Hij werd geflitst aan 92 km/u, gecorrigeerd werd dat 86 km/u. De maximumsnelheid bedraagt er 50 km/u.

Toch ziet de man zijn rijbewijs niet ingetrokken worden, want boze boeren hadden destijds uit protest het bord dat de bebouwde kom aangeeft ondersteboven gehangen.

Verkeersbord niet conform

"Omdat door boerenprotesten de verkeersborden op die plaats allemaal omgekeerd waren gehangen, waren ze daardoor niet conform de Wegcode", vertelde de woordvoerder van de politierechtbank van West-Vlaanderen op VTM. "En een verkeersbord dat niet conform de Wegcode is, heeft geen bindende kracht."

Het Openbaar Ministerie moet nu bepalen welke snelheidslimiet er dan wel van kracht was. "Wellicht wordt dat de toegelaten snelheid net buiten de bebouwde kom, 70 km/u", viel te horen op de commerciële zender.

Geen rijverbod en lagere boete

Dat maakt een groot verschil voor de bestuurder. Hij reed dan nog steeds te snel, maar riskeert een minder zware straf. Eerst riskeerde hij een boete van 80 euro tot 4.000 euro en een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.

Als 70 km/u in plaats van 50 km/u als de toegelaten maximumsnelheid wordt gehanteerd, riskeert de man een boete van 119 euro en krijgt hij geen rijverbod.

(Archieffoto)