Korte gevangenisstraffen verdwijnen in België: "Nog grotere straffeloosheid"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Korte gevangenisstraffen onder de zes maanden worden niet meer mogelijk in het nieuwe Strafwetboek, tot onvrede van N-VA. De partij vreest dat dit zal zorgen voor een nog grotere straffeloosheid.

"Voor tal van misdrijven wordt de gevangenisstraf uit de strafmaat gehaald. Voor zulke feiten zal de rechter voortaan enkel nog een boete of een alternatieve straf kunnen opleggen", legt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit uit.

"Volgens ons is dat een onnodige en zelfs gevaarlijke inperking van de keuzemogelijkheden van de rechter. In sommige gevallen is een korte gevangenisstraf wel degelijk de meest aangewezen vorm van bestraffing, ook voor zogenaamde ‘kleine’ criminaliteit."

Sophie De Wit stipt eveneens aan dat de vervangende gevangenisstraf bij het niet-betalen van boetes lijkt te vervallen in het nieuwe Strafwetboek.

"En dat terwijl de inning van penale boetes nu al dramatisch verloopt. In de praktijk zal dit dus neerkomen op een nóg grotere straffeloosheid."

De Vivaldi-regering argumenteert dat je met de vervangende gevangenisstraf arme criminelen bovenmatig treft. "Dat er zonder die mogelijkheid straffeloosheid wordt georganiseerd voor deze groep blijkt voor hen van geen tel", besluit het N-VA-Kamerlid.