Grote problemen voor wie zijn rijbewijs wil behalen: “Kan heel vervelende gevolgen hebben”

door: PMN
vrachtwagen - verkeer - snelweg
Afbeelding bron: Pixabay

Wie zijn rijbewijs wil behalen moet tegenwoordig veel geduld hebben. De wachttijden lopen op.

Het NSZ, een politiek onafhankelijke belangenvereniging voor zelfstandigen, kmo's en vrije beroepen, is niet te spreken over die lange wachttijden.

De wachttijden voor het praktisch rijexamen lopen te fors op: tot ruim drie maanden voor wie met de rijschool leerde rijden en tot zes maanden voor wie voor vrije begeleiding door ouders of een zelfstandige rijinstructeur kiest. Dat is het gevolg van de achterstand die examencentra hebben opgelopen tijdens de coronacrisis.

“Het rijbewijs is onmisbaar voor (beginnende) zelfstandigen, werknemers en werkzoekenden. Veel mensen hebben een auto nodig om op het werk te geraken of om te gaan solliciteren. Dat is vaak de belangrijkste reden om een rijbewijs te halen", bedenkt men zich bij NSZ.

"Als je dan zes maanden moet wachten op een afspraak voor je praktisch examen, kan dat dus heel vervelende gevolgen hebben. Het is onbegrijpelijk dat die bottleneck nog niet beter is gestroomlijnd de afgelopen maanden."

"Als de overheid een hogere werkzaamheidsgraad wil en meer mensen in knelpuntberoepen, dan moet ze zoveel mogelijk hindernissen wegwerken. De bottleneck bij examencentra voor het halen van een rijbewijs is daar één van."

Tags rijexamen