FOD Economie waarschuwt voor dit speelgoed: “Kan je darm perforeren”

door: PMN
speelgoed
Afbeelding bron: Pixabay

Rond deze periode van het jaar zit de verkoop van speelgoed in de lift. Het sein voor FOD Economie om een onderzoek te starten.

De FOD Economie heeft verschillende speelgoedartikelen gecontroleerd in het kader van de Europese campagne rond veiligheid van voedsel. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In de steekproef zat speelgoed waarvan de inspecteurs vermoedden dat er iets mee scheelde. Ze baseerden zich daarvoor op het uitzicht, of de aan - of afwezigheid van informatie.

Er werden achttien magnetische speelgoedartikelen gecontroleerd, en twee derde voldeed niet aan de essentiële veiligheidseisen.

“Met Sinterklaas die in aantocht is moeten we ouders erop kunnen vertrouwen dat de cadeaus veilig zijn”, reageert federaal economieminister Pierre-Yves Dermagne (PS). “Het gevaarlijke speelgoed is van de markt gehaald.”

Zo was bij de magnetische bouwsetjes van het type ‘neocubes’ de zogeheten 'magnetische fluxindex’ van de balletjes of staafjes twee keer zo hoog dan toegelaten.

FOD Economie laat weten dat dit niet zonder gevaar is. “Wanneer dan meer dan één magneet ingeslikt wordt, kunnen die verstopping in de darmen veroorzaken, de darm perforeren of beschadigen en/of de bloedtoevoer naar de delen van de darm afsnijden.”

Tags speelgoed