"Een schande!" Mama kan niet geloven welk vraagstuk haar huilend kind moet oplossen

door: STS

Een moeder heeft op sociale media haar beklag gedaan over de kwaliteit van de handboeken in het lager onderwijs. Ze deelde als voorbeeld een vraagstuk dat haar kind moest zien op te lossen.

Professor Ann Dooms, die de vakgroep Wiskunde en Data Science leidt aan de VUB, kon niet geloven wat haar kind kreeg voorgeschoteld.

Het ging om een vraagstuk dat er geen was. Lees even mee: "Onze jeugdbeweging heeft € 500 om een hindernissenparcours te bouwen. Daarvoor moeten ze de volgende zaken aankopen: 25 houten palen, 100 kg zand en 200 m dik touw. In een grote doe-het-zelfzaak kunnen ze houten palen kopen voor 9 euro per stuk. Het zand kost 2 euro voor een zak van 25 kg. 10 m stevige touw heb je voor 13 euro."

En vervolgens de vragen "wat moet je zoeken?", "wat weet je al?" en "hoe los je het vraagstuk op?". Dat is natuurlijk onmogelijk, aangezien er in het vraagstuk helemaal geen vraag gesteld wordt.

"Alweer een huilend kind omdat het niet kan uitvoeren wat gevraagd wordt. Het is ook niet één dingetje dat eraan schort. Heel die instructie is een schande!", schrijft professor Dooms op X.

"Het probleem is hier dat er geen vraag is, maar dat je ze moet onderstrepen en dat er dan nog gevraagd wordt op te schrijven wat je moet doen. En dan heb ik het nog niet over de andere dingen die allemaal fout zitten. Zo krijg je dus kinderen die wiskunde onterecht haten."

Rommel

Een vrouw reageerde op het bericht: "Na één maand eerste leerjaar durf ik zeggen: wat een rommel. Mijn kind filterde vanavond zelf een fout uit haar invulblaadje (ook hier een verkeerde instructie - ik geloofde haar aanvankelijk niet maar ze had nog gelijk ook). De basis van tellen/cijfertjes, en zelfs daar gaat het mis."

"Inderdaad en ook herkenbaar dat je natuurlijk eerst je kind in twijfel trekt", antwoordde Dooms. "Wanneer je dan tot de conclusie komt dat het een fout in het leerboek betreft, zie je zo zienderogen de punctualiteit bij je kind afnemen. Ze krijgen met de paplepel ingegeven dat het allemaal zo nauw niet steekt."

Ze tagde Leerpunt Vlaanderen en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in het bericht.