Belgische toerist sterft op vakantie aan hitteberoerte: Dit moet je doen om het te voorkomen

door: STS
Zon - hitte
Afbeelding bron: Unsplash

Een Belgische toerist is op vakantie gestorven aan de gevolgen van een hitteberoerte. Dat is vergelijkbaar met een zonneslag, maar veel acuter. Je lichaam krijgt de warmte niet tijdig afgevoerd, en dat zorgt ervoor dat je hersenen niet goed meer werken.

Het slachtoffer is een 49-jarige man uit Sint-Gillis, die samen met zijn vrouw op het eiland Corsica op vakantie was en daar een wandeling maakte. Het zou niet om een zware wandeling gegaan zijn, en de temperatuur bedroeg 31 graden.

Onderweg kreeg de man een hitteberoerte. Hij werd nog met een reddingshelikopter naar een ziekenhuis gevlogen, maar kwam daar enkele uren later te overlijden.

Wat is een hitteberoerte?

Bij een hitteberoerte krijgt je lichaam het zo warm dat je hersenen niet meer goed werken. "Dat gaat met temperaturen tot aan 40 graden, maar dan ook gepaard met neurologische symptomen zoals zware hersenproblemen, verwardheid, tot zelfs coma", zei spoedarts Stig Walravens op VTM.

Wat moet je doen als je een hitteberoerte krijgt?

Als het warmer dan 30 graden is en je je plots misselijk voelt of zwarte vlekken voor je ogen ziet, is het zaak om je zo snel mogelijk af te koelen.

Walravens: "Leg vochtige handdoeken of ijs in de nek, of in de liezen of oksels. Besproei je met water, eventueel voor een ventilator. Dat kan er zeer snel voor zorgen dat de temperatuur zakt. En vermijd te allen tijde alcohol- of cafeïnehoudende dranken. Gebruik liever water of sportdranken."

Volg Redactie24 nu op Instagram