Boetes voor sociale huurders wegens geen kennis Nederlands blijven uit: Minister Diependaele reageert

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Sinds eind 2017 moeten huurders van een sociale woning bewijzen dat ze basiskennis Nederlands hebben. Tot dusver zijn er slechts 12 boetes uitgeschreven na 30.000 controles. Bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) verdedigt het beleid.

"Er zijn 12 uitgeschreven boetes en 38 ingebrekestellingen geweest. Maar dat gaat enkel en alleen voor nieuwe contracten sinds november 2017. Er moet ook een traject gevolgd worden. Mensen moeten ook de tijd krijgen om de taal te leren", benadrukt Matthias Diependaele.

Hoger niveau Nederlandse taal

Het niveau van de kennis van het Nederlands dat mensen moeten bereiken, wordt opgetrokken. "Zij krijgen een jaar de tijd en dan kan er nog gekeken worden met de sociale huisvestingsmaatschappij. Zij kunnen nog respijt geven om de taal te leren. We vragen op dit moment het A1 niveau en daar beantwoord je redelijk snel aan. In het regeerakkoord hebben we geschreven dat we dat gaan opdrijven naar A2."

Daarnaast wil de minister de controles nog opvoeren. "We gaan bekijken hoe we huisvestingsmaatschappijen kunnen aanzetten om dit meer te controleren en hoe wij zelf ook van deze controles een prioriteit kunnen maken."