Opgepast als zij jou contacteren via WhatsApp: "Altijd zelfde resultaat: geld verdwenen"

door: STS
whatsapp
Afbeelding bron: Unsplash

Een nieuwe vorm van oplichting is aan een opmars bezig. Daar waarschuwt het parket van Oost-Vlaanderen voor.

Het gaat om beleggingsfraude. Sinds begin dit jaar heeft het team ECOFIN van het Oost-Vlaamse parket al veel aangiftes binnengekregen. De gedupeerden zijn samen minstens 2.662.678 euro kwijt. "En deze zorgwekkende cijfers blijven dagelijks toenemen", klinkt het.

Beleggingsfraude gaat als volgt in zijn werk: "De slachtoffers worden gelokt via advertenties op (legitieme) websites en sociale media. Vaak worden bekende personen als boegbeeld gebruikt. Er wordt handig ingespeeld op de eerder beperkte rentevoeten van klassieke spaarproducten en er worden hallucinante winsten voorgespiegeld."

WhatsApp en Telegram

"Geïnteresseerden laten hun gegevens na op de website en worden even later gecontacteerd door persoonlijke adviseurs. Vaak zijn deze anderstalig. Deze communicatie gebeurt dikwijls via WhatsApp of Telegram, via telefoonnummers die Belgisch lijken maar dat eigenlijk niet zijn."

"In een eerste beweging worden slachtoffers overtuigd om een klein bedrag (bv. 250 euro) te beleggen in aandelen of in cryptomunten zoals bitcoins. Dat bedrag dient dan meestal overgeschreven te worden op een buitenlandse rekening."

App installeren

Aan de slachtoffers wordt voorgesteld om een app te installeren. Daarmee kunnen ze de koers van hun zogezegde belegging volgen. Maar het schept een vals beeld en doet alles overkomen als zeer winstgevend.

"Slachtoffers slagen er soms in om een eerste uitbetaling te bekomen van de winst op hun eerder beperkte belegging. Aangezien het systeem lijkt te werken, worden ze gemakkelijk overtuigd om bijkomende bedragen over te maken."

Rompslomp

Wanneer een slachtoffer zijn winst wil opstrijken, start een enorme rompslomp. "De bedragen kunnen niet uitbetaald worden zonder dat eerst bepaalde taksen betaald moeten worden. En vervolgens blijven de excuses maar komen om de beleggers te overtuigen om nog meer geld te betalen om hun zogezegde winsten te kunnen uitbetalen. Ten einde raad maken sommigen tevergeefs tien- tot honderdduizenden euro over in de hoop hun initiële som terug te krijgen."

"Er zijn uiteraard heel wat variaties met hetzelfde patroon en telkens met hetzelfde resultaat: het geld van de slachtoffers is verdwenen."