Bakker "vernederd" door Justitie: "Dieven op heterdaad betrapt, en zij laten hen vrij"

door: STS
Inbreker - inbraak
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Een bakker die bezoek kreeg van dieven, is diep teleurgesteld in Justitie. Hij betrapte een dievenkoppel op heterdaad. De daders werden opgepakt, maar stonden al snel weer op vrije voeten.

De Roemeense man en vrouw die binnendrongen bij de bakker in Perk en die hij kon opsluiten, stonden daags nadien weer bij hem. Ze werden via de snelrechtprocedure gedagvaard, maar verblijven illegaal in het land en zijn spoorloos. Ze daagden niet op in de rechtbank.

De bakker deed zijn verhaal voor de rechter. "Ik heb kunnen zeggen wat ik wilde. Ik voel mij er goed bij dat ik dat gedaan heb. Maar het systeem moet helemaal veranderen. Als wij ons als burger in ons eigen land niet veilig voelen, dan is er wel degelijk iets verkeerd", zei bakker Stijn Vanderveken op VRT 1.

Dat de daders een dag nadat ze werden opgepakt weer bij de man op de stoep stonden, kan hij niet geloven. "Dit is er voor mij echt over. Je laat mensen die je op heterdaad betrapt en die je gevangen kan nemen gewoon weer vrij. En die mensen hebben totaal geen schaamte om mij 's anderendaags weer aan te komen spreken. Je voelt je echt vernederd."

Het openbaar ministerie vraagt voor beide leden van het dievenkoppel twaalf maanden effectieve gevangenisstraf en een boete. Eind februari wordt er een uitspraak gedaan.

"Ze kunnen berecht worden en de volgende keer dat ze opgepakt worden zullen ze hun straf wel krijgen, maar voor mij is dat een groot vraagteken", zei de bakker nog.

"De rechter was een beetje geïrriteerd omdat ik zei dat ik niet geloof in het systeem. Maar in mijn situatie is dat toch wel moeilijk."