Advocaat Sven Pichal kan niet langer zwijgen: 'Dit moet hij ondergaan in de gevangenis'

door: STS
Sven Pichal - Walter Damen
Afbeelding bron: Photonews

Walter Damen, de advocaat van voormalig Radio 2-presentator Sven Pichal, heeft uitgelegd hoe de situatie in de gevangenis eruitziet voor zijn cliënt. "Er is een zekere pikorde."

"Het is vreselijk wat hij heeft gedaan, dat steken we ook niet onder stoelen of banken", vertelde Damen in de Play4-talkshow 'De Tafel van Gert'.

"Ook al wil ik blijven benadrukken dat het gaat om bezit van (beelden van kindermisbruik, red.), dat is helemaal anders dan de hands on plegers."

"Maar het schuldbesef is enorm. Je moet nu beginnen werken aan iemand die op een gegeven moment echt op de rand van de afgrond stond."

"En die je nu moet opbouwen, omdat je met een mens werkt, die natuurlijk ook goede zaken heeft gedaan, maar momenteel in de gevangenis zit."

"Dan is het een beetje mijn taak om ervoor te zorgen dat iemand vanuit de gevangenis weer zou kunnen herintegreren. Dat houdt mij heel hard bezig, omdat je merkt dat de budgetten voor de specifieke begeleiding van die mensen heel minimaal zijn."

Medegevangenen

Pichal werd onlangs tijdens een opstand geviseerd door medegevangenen. "Dat is bij iedereen die voor zulke feiten is opgesloten. Eenieder die van een zedenfeit wordt verdacht, heeft daarmee te kampen."

"Een wandeling is quasi onmogelijk of niet mogelijk. Tewerkgesteld worden in de gevangenis is niet mogelijk. Uw celgenoten worden zelfs wat opgepookt tegen u. Men probeert van alles om u te beschimpen."

"Er is een zekere pikorde, waarbij de ene gevangene zich duidelijk beter voelt dan de andere. Maar we kunnen daarmee om en proberen daarrond te werken."