Stop dit nooit in de vaatwasser: "Kan barsten en ruimte voor bacteriën creëren"

door: MRO
vaatwasser
Afbeelding bron: pexels

De meesten hebben een vaatwasmachine in de keuken staan. Een handig toestel dat werk bespaart, maar je mag niet zomaar alles in de afwasmachine stoppen. 

Houten keukengerei, denk aan houten snijplanken of houten lepels, mag je niet in de vaatwasser stoppen. Vaatwassers zijn ontworpen om met kracht en hitte voedselresten, vet en vuil te verwijderen. Dit is perfect voor zaken als glazen, borden en bestek, maar voor houten keukengerei is het een ander verhaal.

Hout is een natuurlijk, poreus materiaal dat water kan absorberen. Wanneer houten voorwerpen, zoals snijplanken en lepels, aan het intense water en de hitte van de vaatwasser worden blootgesteld, kunnen ze barsten of kromtrekken. Dit kan de levensduur van deze keukengereedschappen drastisch verkorten.

Kans op bacteriën in houten keukengerei

Daarnaast kunnen de chemicaliën in vaatwasmiddelen ook schadelijk zijn voor hout. Ze kunnen het hout uitdrogen, waardoor het oppervlak van je snijplank of lepel kan barsten of splijten. Dit maakt ze niet alleen minder efficiënt in gebruik, maar het creëert ook een ruimte waar bacteriën kunnen groeien.

Om je houten snijplanken en lepels dus langer te laten meegaan, kun je ze het beste met de hand wassen met warm water en milde zeep. Zorg ervoor dat je ze grondig droogt nadat je ze hebt schoongemaakt, en bewaar ze op een droge plaats om vochtophoping te voorkomen.

In het geval dat je snijplank of lepel toch wat slijtage vertoont, kun je deze opnieuw in de olie zetten. Dit helpt om het hout te hydrateren en te beschermen. Gebruik een voedselveilige minerale olie of een speciaal ontworpen snijplankolie, en breng deze royaal aan op het hout. Laat de olie goed intrekken en veeg vervolgens het overtollige materiaal weg.