Onderzoekers waarschuwen voor gevaar: Let op met plastic voedselverpakkingen!

Dat plastic verpakkingen niet goed zijn voor onze planeet, is al lang geweten. Maar ook op onze gezondheid kan het directe effecten hebben.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van plastic voedselverpakkingen een directe invloed kan hebben op onze hartgezondheid. Chinese wetenschappers volgden meer dan 3.000 mensen gedurende dertig jaar, en ontdekten dat hoge blootstelling aan plastic verpakkingen het risoco op hartfalen verhoogt.
De chemicaliën uit de verpakkingen kunnen namelijk in ons eten lekken. Vooral bisfenol A (BPA), een stof die in veel plastic verpakkingen zit, wordt in verband gebracht met schade aan het hart. Hoe vaker je blootgesteld wordt aan deze stoffen, hoe groter het risico.
Wat ook geen goed idee is, is eten opwarmen in plastic bakjes. Door de hitte kunnen microplastics vrijkomen, tot wel 4,22 miljoen per vierkante centimeter. De exacte gevolgen van microplastics zijn nog niet voldoende onderzocht, maar het staat vast dat dit alarmerend is.
De oplossing? Kies vaker voor glazen of roestvrijstalen bewaarbakjes, vermijd waar mogelijk plastic verpakkingen en laat die magnetronmaaltijd in plastic even links liggen. Deze kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken voor je gezondheid!