Breng kleur in huis: met deze alledaagse keukenmiddelen laat je je orchidee prachtig bloeien

door: WVDS
orchidee
Afbeelding bron: Pixabay

Orchideeën worden vaak beschouwd als een van de mooiste bloemen om binnenshuis te kweken. Gezien hun intrigerende schoonheid en exotische bloemen is het niet verwonderlijk dat velen gefascineerd zijn door deze prachtige plant. Het kan echter af en toe een uitdaging zijn om je orchidee opnieuw te laten bloeien.

De ideale verzorging van je orchidee

Voor de optimale groei hebben orchideeën veel licht nodig, maar ze mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Plaats orchideeën voor een raam die op het oosten of westen gericht is,  of een goed verlichte zuidkant met diffuus licht.

Wat betreft temperatuur verkiezen orchideeën een gematigde tot warme omgeving tijdens de dag (18-28°C) en een iets koelere omgeving 's nachts (tussen 15-18°C).

In plaats van de grond direct water te geven, dompel je de pot ongeveer 10 minuten onder in water, laat hem daarna volledig uitlekken eens per week.

Daarnaast prefereren orchideeën hoge luchtvochtigheid, dus als de lucht in huis te droog is, kan het gebruik van een luchtbevochtiger nuttig zijn.

Wat tot slot de voeding betreft, kan een speciale orchideeënmeststof maandelijks worden toegepast tijdens het groeiseizoen. Door deze verzorgingstips op te volgen, zal je orchidee gezond, gelukkig en mooi bloeiend zijn.

Keukenmiddelen die je orchidee opnieuw in de bloei te krijgen

Wanneer een orchidee is uitgebloeid, worden sommigen wanhopig dat hun plant niet meer zal bloeien, maar gelukkig zijn er een aantal keukenmiddelen die je kan gebruiken om je orchidee opnieuw te laten opbloeien.

Bananenschillen: Bananen zijn rijk aan kalium, een mineraal dat essentieel is voor de bloei van een orchidee. Plet de bananenschillen en voeg dit toe aan de potgrond. De resten zullen langzaam ontbinden en het kalium zal aan de grond afgegeven worden.

Eierschalen: Eierschalen zijn een rijke bron van calcium, een essentiële voedingsstof voor de gezondheid en de bloei van een orchidee. Vermaal de eierschalen tot een fijn poeder en voeg het toe aan de potgrond.

Rijstwater: Het water dat overblijft na het koken van rijst zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Laat het afkoelen en gebruik het om je orchidee water te geven.

Probeer verschillende methoden uit om te zien welke het beste werkt voor jouw specifieke soort orchidee. Experimenteer, wees geduldig en geniet van het spannende proces van het laten bloeien van je eigen prachtige orchidee.

Tags bloemen