Beschermen coronavaccins ons tegen nieuwe varianten? Steven Van Gucht legt uit

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinaties komen in België stilaan op gang, maar met de komst van de besmettelijkere variant in het Verenigd Koninkrijk steekt ook de vraag de kop op of de vaccins ons zullen beschermen tegen zulke nieuwe varianten. We vroegen het aan professor Steven Van Gucht.

“In het begin van een epidemie heb je niet zoveel varianten, die moeten nog gemaakt worden en dat vraagt wat tijd. Die mutaties moeten zich opbouwen", aldus Steven Van Gucht bij Redactie24.

“We hebben indicaties dat er verschillen zijn in besmettelijkheid. Het vaccin komt er ook aan en dus wil je heel goed weten of wat er circuleert goed overeenkomt met wat in het vaccin zit want daar kan ook een spreiding beginnen ontstaan.”

“Dat is belangrijk zodat je je vaccin kan aanpassen indien dat nodig zou zijn. Dat kan perfect op enkele weken tijd.”

Of de mutatie in het VK een impact heeft op de effectiviteit van het huidige vaccin? “Het zou kunnen dat die vaccins misschien iets minder werkzaam zijn, we moeten die resultaten afwachten. Maar ik maak me daar niet veel zorgen over.”

“Een vaccin werkt sowieso niet op één bepaalde plaats van het virus, maar meestal gaat dat op verschillende plaatsen antistoffen genereren tegen verschillende delen van het virus, verschillende delen van dat oppervlakte-eiwit en daar mag er dan al een keer eentje uit vallen.”

“Dat is niet zo erg want dan zijn er nog 2 of 3 andere waar ook een immuunrespons tegen kan opgewekt worden. Er zijn verschillende targets van het vaccin en zolang er een aantal nog functioneel zijn, kan dat ruim voldoende zijn. Men gaat dit onderzoeken.”