Laat je niet vangen in de supermarkt: "Geloof me, iedereen wordt beïnvloed"

door: STS
supermarkt voeding
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De voedingsproducenten passen allerhande trucjes toe met hun verpakkingen. Zo lijkt een product soms gezonder dan het eigenlijk is. 'Healthwashing' heet dat.

De verpakkingen die aangeven dat een product "rijk aan vezels" is of "minder suiker" bevat zijn niet te tellen. Ook afbeeldingen van fruit en groenten op een verpakking doen de consument denken aan "gezond".

Nu zijn de voedingsproducenten wel gebonden aan regels, toch valt op dat er gewezen wordt op de goede eigenschappen van een product, en niet op wat er niet zo gezond aan is.

“Consumenten zijn hier gevoelig aan, ze veralgemenen deze termen en denken dat het hele product gezond is", vertelde Tim Smits, professor Persuasieve Marketingcommunicatie aan de KU Leuven, aan de openbare omroep.

Low fat chips

"Een bekend voorbeeld zijn low fat chips, waarbij het vet in de bereiding soms vervangen wordt door ingrediënten die leiden tot meer koolhydraten."

"Durf voorbij de verpakking te kijken", raadt Smits aan. "Kijk niet naar de afbeeldingen of claims die erop staan. Een Nutri-Score kan je helpen om je keuzes toch wat richting te geven, maar besef vooral dat je sowieso beïnvloed wordt. Mensen denken altijd dat ze hier niet gevoelig voor zijn maar geloof me, iedereen wordt beïnvloed."

Volg Redactie24 nu op Instagram