“We zullen moeten leren leven met stroomschaarste”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

We verbruiken steeds meer elektriciteit. Volgens een nieuw onderzoek van netwerkbeheerder Elia zullen we tegen 2050 dubbel zoveel stroom verbruiken als nu. Dat is een groot probleem.

Netwerkbeheerder Elia verwacht dat de elektriciteitsconsumptie tegen 2050 zal verdubbelen. Met alles wat vandaag beslist is - zoals nieuwe windparken in de Noordzee - zullen we tegen die tijd maar de helft van alle elektriciteit in ons land kunnen opwekken. De andere helft zullen we in andere landen moeten kopen.

Energie-econoom Johan Albrecht van de UGent zegt in Het Laatste Nieuws dat we onze CO2-uitstoot naar beneden moeten krijgen. Dat doen we nu door alles elektrisch te maken. “Het zorgt ervoor dat de vraag naar elektriciteit zal stijgen.”

“We moeten proberen ons verbruik te minimaliseren. Daarnaast moeten we ook meer inspelen op het spel van vraag en aanbod. De consumenten kunnen het beste optimaal gebruikmaken van de aanwezigheid van zon en wind. Dan heb je veel lagere en soms zelfs negatieve prijzen.”

“We moeten ons ook voorbereiden en leren leven met elektriciteitskrapte. We zullen soms noodgedwongen fors minder kunnen verbruiken.”