Schokkend: Lied in aanstaande pausmis geschreven door Vlaamse priester die vrouw misbruikte

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het slotlied van de eucharistieviering die paus Franciscus aanstaande zondag houdt in het Koning Boudewijnstadion, werd gecomponeerd door een priester die een vrouw jarenlang misbruikte. Dat meldt VTM.

Het gaat om Paul Schollaert, hij was koorleider en jarenlang directeur van het Lemmensinstituut in Leuven. Hij misbruikte daar een studente toen ze 18 jaar was. De vrouw is intussen 71 jaar en is door de Kerk erkend als slachtoffer van misbruik.

De vrouw, die anoniem wenst te blijven, liet in een reactie aan VTM weten dat ze dit een nieuwe kaakslag vindt. "Is Schollaert nu echt de enige die iets zinnigs heeft gecomponeerd? Het toont weer hoe weinig de Kerk rekening houdt met de slachtoffers. Maar wat moet ik doen? Ik weet al lang dat het niets uithaalt."

Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk, en de man die de slachtoffers vertegenwoordigt, reageerde als volgt: "Het lijden is weer bij hen, het is heel moeilijk voor die mensen om daarover te praten. Omdat het een oud zeer is, waar ze vroeger al hebben moeten voor strijden."

"Dit slachtoffer heeft daar enorm veel voor gestreden. Als je het dossier van dit slachtoffer ziet, dat is een boek vol."

Het bewuste lied zal nu niet gebracht worden tijdens de pausmis, maar het staat wel nog in het misboekje. Schollaert overleed op 12 september jongstleden.