"Je kan daarmee bijna 1.100 euro per jaar uitsparen": Veel Vlamingen betalen meer dan nodig voor hun energie

door: STS
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Veel Vlaamse huishoudens laten heel wat geld liggen. Dat komt omdat ze geen energiecontracten vergelijken en niet van leverancier wisselen.

De Vlaamse energieregulator VREG laat weten dat het aantal wisselingen van stroomleverancier met vijf procent gedaald is. Ook het aantal wissels voor gas ging achteruit.

"Een verklaring kunnen we uit deze cijfers niet afleiden", vertelde VREG-woordvoerster Barbara Janssens aan VRTNWS. "Misschien hadden we na de energiecrisis even geen zin meer om energiecontracten te vergelijken, of zijn we wat voorzichtiger geworden."

V-test van de VREG

Online energiecontracten vergelijken is gemakkelijk, via de V-test van de VREG. De openbare omroep voerde het gas- en stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in, en wat blijkt? "Dat het verschil tussen het goedkoopste en het duurste elektriciteitscontract op dit moment oploopt tot bijna 500 euro per jaar. Voor gas is dat bijna 600 euro."

"Wanneer je overstapt van de duurste naar de goedkoopste energiecontracten kan je daarmee bijna 1.100 euro per jaar uitsparen. Op een totaalbedrag van 3.137 euro voor de duurste contracten betekent dat een besparing van ruim 35 procent."

Je kan op elk moment van energieleverancier veranderen

Omdat de contracten voortdurend wijzigen, is het belangrijk om dit in de gaten te blijven houden. Je kan immers op elk moment van leverancier veranderen. Er wordt aangeraden om zeker één keer per jaar de vergelijkende V-test te doen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp