Europa ziet "zeer zorgwekkende stoffen" in producten die we massaal gebruiken

door: STS
Europese vlag - Europa
Afbeelding bron: Pixabay

Er worden maatregelen getroffen tegen zeer schadelijke chemische stoffen die gebruikt worden. Ze zullen nog slechts in heel geringe mate mogen voorkomen.

Het gaat om de siloxanen D4, D5 en D6. "Octamethylcyclotetrasiloxaan (D4), decamethylcyclopentasiloxaan (D5) en dodecamethylcyclohexasiloxaan (D6) zijn geïdentificeerd als zeer zorgwekkende stoffen", laat de FOD Volksgezondheid weten.

"Deze chemische stoffen worden veel gebruikt, vooral in cosmetische producten, vanwege hun vele nuttige eigenschappen. Ze hebben echter schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu. D4 is bijvoorbeeld geklasseerd als zeer giftig voor in het water levende organismen en kan de menselijke vruchtbaarheid beïnvloeden."

"In 2018 beperkte Europa al het gebruik van D4 en D5 in cosmetische producten die worden afgespoeld, zoals zeep, shampoo en conditioner. Nu wordt de uitstoot van deze chemische stoffen in het milieu verder beperkt."

Dagcrème, foundation en bodylotion

"D4, D5 en D6 worden vanaf juni 2026 beperkt tot een concentratie van minder dan 0,1% van het gewicht van het product, zowel in afgespoelde als in niet afgespoelde cosmetische producten, zoals dagcrème, foundation en bodylotion."

"In latere jaren komen ook andere consumenten- en professionele producten in beeld: oplosmiddelen voor droogkuis van textiel, leer en bont, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en diergeneesmiddelen."