Gebroken man vertelt over de hel die hij meemaakte tijdens zijn ontvoering van terroristen: "Ik moest blijven lachen"

bron: Dailymail, AD
door: Redactie
Afbeelding bron: Dailymail
De Australiër Warren Rodwell (intussen 59) werd maar liefst 472 dagen gevangen gehouden door de Filipijnse terreurorganisatie Abu Sayyaf. De man maakte de hel mee. "Maar ik ben altijd blijven lachen", vertelt de man.

Wat hij heeft meegemaakt is nochtans niet om te lachen. "Maar als je niet blijft lachen, overleef je het niet", aldus Rodwell. Zo gaf hij zijn bewakers bijnamen. "Je had Boeddha, dat was een luie dikzak. Koranman, die zat de hele dag in de koran te lezen. En Eddie Murphy - die leek gewoon heel erg op Eddie Murphy."

"Eddie vroeg me op een dag: Warren, als je bevrijd wordt, mag ik dan met je mee naar Australië? Ik zei: maar wat zetten we dan op je visumaanvraag? Beroep: terrorist? Dat wordt lastig, maat. Dat begreep Eddie wel. Dit klinkt misschien raar, maar ook in de hel moet je blijven lachen. Anders word je gek. Ik heb Abu Sayyaf overleefd doordat ik bleef lachen. Ook al begrepen die gasten mijn humor niet." 

De hel
De dokter zei tegen Rodwell na zijn vrijlating: 'Nog een halfjaar in die omstandigheden, en u was dood geweest'. Hij werd gevangen gehouden op een nabij gelegen eiland, ergens in een jungle. Telkens als iemand dreigde hun verstopplaats te vinden, moesten ze verhuizen.

Zo verhuisde hij meer dan 28 keer. Maar toch zat ontsnappen er niet in. "Je kan niemand vertrouwen. Ik hoorde soms geluiden van een boot of een moskee, maar als ik dan zou ontsnappen, en zij zouden banden hebben met Abu Sayyaf, zou ik pas écht in de miserie gezeten hebben."

5 december 2011
Rodwell leefde deels in het zuiden van de Filipijnen. Op 5 december 2011 werd hij daar dan ook overvallen door vier kidnappers. "De eerste weken was ik meer dood dan levend. Ik lag gewond en ziek in een houten hutje in de jungle." 

2 miljoen
Via tussenpersonen wordt er geld geëisd voor de vrijlating. 2 miljoen dollar wilden de ontvoerders voor zijn vrijlating. Maar de regering weigert om geld te geven aan gijzelaars, en de familie kon het gigantische bedrag niet betalen. Rodwell kreeg enkel rijst te eten en verzwakte snel. Zijn spieren gingen weg, hij werd graatmager en had geen energie en kracht meer. "Ik was bang dat ik onthoofd zou worden, ik weet dat ze daartoe in staat zijn."

Uiteindelijk kwamen de ontvoerders en de familie overeen om hem vrij te laten voor 100.000 dollar, nadat de ontvoerders een filmpje online hadden gezet van Rodwell. 22 maart is het zover. Hij wordt op een motorbootje gezet dat hem naar het vaste land brengt. Hij werd gedropt op een verlaten scheepserf.

Verjaardag moeder
"Ik strompelde naar het eerste pand dat ik zag. Ik zei tegen een bewaker: Hallo, ik ben net vrijgelaten door Abu Sayyaf. Is het na middernacht? De bewaker knikte. Toen zei ik: Geweldig. Dan ben ik vrijgelaten op de verjaardag van mijn moeder." 

Maar ook na zijn vrijlating verliep niet alles goed. "Het eerste jaar heb ik alleen maar naar het plafond gestaard. Ik had 472 dagen lang geen normaal gesprek gevoerd. Ik wist niet meer wie ik kon vertrouwen, ik wist niet eens meer hoe ik simpele beslissingen moest nemen. Dat was ik verleerd." 

Compensatie
De Australische regering looft normaal geld uit voor de slachtoffers van terrorisme. Maar Rodwell vreest dat hij nooit geld te zien zal krijgen, gezien hij 'maar' een gewoon persoon is. Families die slachtoffer worden van terrorisme die buiten hun landsgrenzen rijkt, kunnen normaal een compensatie krijgen tot 75.000 dollar. Maar daarvoor moet de bevoegde  minister Tony Abbott erkennen dat het om een terroristische kidnapping gaat. "En daar heeft hij nu geen tijd voor", vertelt Rodwell teleurgesteld. Zeker omdat andere slachtoffers wél aandacht kregen en in de media kwamen. 

"Ik kreeg geen aandacht omdat ik geen vrouw was, geen beruchte drugsdealer en ik was ook geen bekende persoon. (Hiermee verwijst hij naar drugssmokkelaars die wél aandacht kregen na hun ontvoering en ook journalist Peter Greste, nvdr.) Ik ben maar een gewoon persoon."

Toch hoopt hij dat hij alsnog een compensatie krijgt, om zijn familie een deel terug te betalen van het geld dat ze voor zijn vrijlating betaald hebben. 

Nederlander
Abu Sayyaf houdt ook al zes jaar lang de Nederlander Ewold Horn gevangen. Volgens de autoriteiten zou hij nog steeds in leven zijn. Hij werd gekidnapt toen hij op zoek was naar een zeldzame vogel.