Duidelijkheid over het vlees uit bedrijf met nu al 50 besmette werknemers
Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hadden er de voorbije maanden al mee af te rekenen en sinds de gebeurtenissen eerder deze week in het West-Vlaamse Staden weten we ook in België hoe gevaarlijk circulerende lucht in een koudeketen is.
Marc Van Ranst Marc Van Ranst is een Vlaamse viroloog die landelijke bekendheid kreeg tijdens de corona-epidemie.
Marc Van Ranst
De Belgische vleesfederatie Febev heeft Sciensano om informatie gevraagd. Ook de koeling in industriële bakkerijen, fruit- en groentesector gebeurt op dezelfde manier. Duitse wetenschappers berekenden al dat het virus zelfs tot acht meter ver kan gaan in een koudeketen.
In Staden werden maar liefst 225 werknemers in quarantaine geplaatst. Daarvan zijn er al ongeveer 160 getest en 50 personen zijn besmet met het coronavirus. De resterende tests gebeuren morgen.
De experts benadrukken wel dat er geen gevaar is voor de voedingswaren zelf. “Er is geen enkele aanwijzing dat Covid-19 via voeding kan worden doorgegeven. Het zal niet in het eten van de consument komen", reageert Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, bij onze redactie.