Is avondklok in Antwerpen disproportioneel? Gouverneur Cathy Berx reageert scherp

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Drie academici van de KU Leuven publiceerden een opiniestuk op VRTNWS waarin ze de strenge coronamaatregelen die Antwerps gouverneur Cathy Berx oplegde zwaar op de korrel nemen. Berx biedt weerwoord en verdedigt haar beleid.

De academici vinden dat de gouverneur haar boekje te buiten gaat, dat er een gebrek aan respect is voor de rechtstaat.

Cathy Berx biedt een uitgebreid weerwoord op VRTNWS. Ze legt onder meer uit waarom ze een avondklok heeft ingevoerd en waarom deze maatregel niet disproportioneel is.

"Helaas is uit de feiten gebleken dat een samenscholingsverbod op zich niet volstond om avondlijke feesten en bijeenkomsten te voorkomen. Het zijn uitgerekend dergelijke feesten en bijeenkomsten die het grootste risico inhouden op de verdere verspreiding van het virus. Hoe later de avond, hoe rijkelijker de alcohol vloeit, hoe gezelliger het wordt, hoe kleiner de alertheid, hoe moeilijker het wordt om de noodzakelijke fysieke afstand te allen tijde te bewaren, hoe kleiner ook de kans dat bijvoorbeeld de noodzakelijke handhygiëne gerespecteerd wordt en er wel eens gekust en geknuffeld wordt."

"Dat alles is al zeker zo wanneer meer mensen samenkomen en iedereen luider moet praten om nog verstaanbaar te zijn. Welnu, spreken (a fortiori luid spreken), zingen en fysiek contact vergroten het transmissierisico aanzienlijk."

Er is nog een reden waarom de regel proportioneel is. Uit de cijfers blijkt dat de meeste besmettingen zich voordoen onder de 20 tot 40-jarigen. Uitgerekend de groep die vooral ’s avonds en ’s nachts gebruik maakt van de openbare ruimte, niet zelden om te feesten. Welnu door het gebruik ervan op het meest risicovolle moment te beperken, kunnen we net vermijden dat het gebruik van de openbare ruimte gedurende de hele dag opnieuw aan banden moet worden gelegd."

Je kan de volledige reactie van Cathy Berx lezen via deze link.