Covid-19 heeft een serieuze impact op ouderen: Hoe ziet de seniorenwerking eruit?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis heeft op ons allen een enorme impact. Zeker ook op de ouderen in onze samenleving. Hoe zag en ziet de seniorenwerking in Bilzen eruit in deze bizarre tijden?

“Bij het begin van de lockdown is onze seniorenwerking wel tijdelijk stopgezet qua activiteiten. Toen hebben we een aantal alternatieven opgestart voor hen", vertelt Heleen Loyens, medewerkster lokaal dienstencentrum De Wijzer in Bilzen, aan Redactie24.

"Op de ‘warme lijn’ konden mensen, die het gevoel hadden dat ze alleen waren of het niet meer zagen zitten, terecht voor een gesprek. Ook hebben onze mensen, die technisch werkloos waren, een boodschappendienst opgericht. Op die manier konden ze boodschappen brengen tot bij de senioren waar de familie niet meer mocht langskomen.”

“Wanneer de maatregelen terug versoepelden, hebben we onze seniorenwerking terug opgestart. Op maandag, woensdag en vrijdag boden we bijvoorbeeld soep aan voor mensen die zich daarvoor hadden ingeschreven."

Beweging

"Ook werden er activiteiten opgezet om onze senioren terug te laten bewegen: een wandelingetje van een halfuurtje, gezondheid gym en nordic walking.”

“Nu gaan we 3 weken in collectief verlof en daarna weten we nog niet wat er gaat gebeuren. We zijn in afwachting wat er gaat beslist worden door het lokale bestuur. Dat is nog onzeker.”

Videocommunicatie en Whatsapp

“Ons volgend seizoen zal starten vanaf september en daarin hebben we ons gebaseerd op een aantal dingen die ons zijn opgevallen tijdens de voorbije periode. Zaken waaraan nood is bij senioren en die heel nuttig en leuk zullen zijn."

"Een cursus videocommunicatie staat op het programma. Hierbij gaan we hen leren skypen, videobellen via de laptop of smartphone. Ook zaken als Whatsapp, sociale media, messenger komen uitgebreid aan bod.”

Rouwverwerking

“Een ander luik van onze activiteiten zal gericht zijn op rouwverwerking Veel mensen hebben iemand verloren zonder afscheid te kunnen nemen. Daarover gaan we een infosessie geven.” 

“Zorgplanning leeft ook bij de ouderen. We merken dat mensen hebben stilgestaan bij de gedachte ‘wat als het mij overkomt’ hoe kan ik nu al zaken regelen zodat mijn familie daar achteraf geen last mee gaat hebben.”