Woonzorgcentra in opperste staat van paraatheid: Hoe gaat het er nu aan toe?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Tijdens de eerste coronagolf werden woonzorgcentra bijzonder hard getroffen. Nu de tweede golf de kop opsteekt, treffen de woonzorgcentra de nodige voorbereidingen om een herhaling te voorkomen.

We legden ons oor te luister bij woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen, gelegen in het centrum van Antwerpen, dat tijdens de eerste golf coronavrij bleef. 

Cafetaria dicht en bezoek teruggeschroefd

“Vorige week, voordat de strengere richtlijnen er waren, hebben wij het bezoek al teruggeschroefd en de cafetaria gesloten. De bewoners en familie vonden het absoluut niet leuk dat wij al proactieve maatregelen namen", vertelt algemeen directeur Caroline Giraud in gesprek met Redactie24.

"Maar we hebben toch het been stijf gehouden omdat we het gevoel kregen dat het in Antwerpen toch erger aan het worden was qua coronabesmettingen. We wilden onze verantwoordelijkheid nemen om de bewoners te beschermen.”

“Bezoek is momenteel nog mogelijk in openlucht of in een zaaltje wat continu goed verlucht wordt voor een halfuurtje en op afspraak. Er is ook altijd iemand van het woonzorgcentrum die toeziet dat de maatregelen worden nageleefd.”

Beschermingsmateriaal

“Momenteel is er bij ons in huis voldoende beschermingsmateriaal. Wanneer natuurlijk morgen  in het ergste geval alle bewoners ziek worden, dan zal die voorraad snel op raken en dan reken ik wel op de ondersteuning van de overheid.”

“Ten opzichte van de eerste golf is er nu vanuit onder andere de zorgkoepel meer informatie en actie gekomen rond beschermingsmateriaal. We zijn nog beter voorbereid.”

“We volgen de richtlijnen van de overheid op de voet, sturen bij waar nodig. We moeten vertrouwen hebben in onze ploeg. We hebben ook een uitbraakplan uitgewerkt. Ik denk dat we al het mogelijke doen wat we kunnen doen.”

Ongerustheid wegnemen bij personeel

“Er is wel een kleine ongerustheid bij het personeel. Ze vragen zich natuurlijk af hoe het allemaal gaat verlopen. We proberen als directie heel duidelijke afspraken te maken, zodat iedereen dezelfde lijn kan volgen. Mensen worden daar rustiger van.”

“Tijdens de eerste golf hadden wij hier geen besmettingen en we doen er uiteraard alles aan om dat te behouden, maar dat maakt dat er wel een bepaalde druk is bij het personeel zelf om het opnieuw goed te doen.”

“We hebben elke dag overleg met onze diensthoofden om alles op te volgen en vragen te stellen en er is opnieuw vorming gegeven. Wij hopen op die manier de ongerustheid toch voor een groot stuk weg te nemen.”

Oorlog meegemaakt

“Wij zien dat bewoners in ons woonzorgcentrum de situatie redelijk relativeren. Zij hebben zoiets van ‘wij hebben eigenlijk ons leven al gehad, wij hebben een oorlog meegemaakt, het is ok’."

"Ze stellen wel vragen en voornamelijk dan over de maatregelen die getroffen zijn, maar ongerustheid om ziek te worden of te sterven aan corona, dat niet. Dat is mijn indruk”, besluit Caroline Giraud.