Uitgelegd: Daarom ergeren we ons zo sterk aan anderen tijdens de coronacrisis

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis en de bijhorende maatregelen zorgen voor sterk verdeelde meningen in onze maatschappij. De ene groep mensen leeft de regels heel nauwgezet na, terwijl de andere groep de maatregelen overroepen vindt. Dat leidt tot grote ergernis tussen de twee groepen.

Hoe kan je dit verklaren vanuit de menselijke psychologie en hoe kan je zorgen dat de verschillen tussen de groepen worden verkleind? We legden deze vraag voor aan Timothy Desmet, Prof. dr. cognitieve wetenschappen aan de VUB.

“In de sociale psychologie heb je zoiets als verschillende sociale groepen waartoe mensen kunnen behoren. Je behoort tot een bepaalde groep en je identificeert je zodanig met die groep dat wie er niet in zit verkeerd is. Dat speelt nu ook heel erg.”

“Je hebt mensen die eerder angstig zijn, die bang zijn om het virus te krijgen. Die gaan in  het nieuws net die zaken oppikken die hen aanzetten om nog voorzichtiger te worden. Ze gaan zichzelf dus bevestigen in wat ze al geloven.”

Ergernis tussen groepen

“De andere groep denkt: ‘Mij gaat het niet overkomen, ik ben jong, het ergste dat kan gebeuren is een verkoudheid krijgen’. Die voelen zich ook verbonden met mensen die ook zo redeneren. En die gaan ook enkel die zaken opnemen die hen bevestigen in hun geloof.” 

“Je behoort tot één van deze groepen en je ideeën worden enkel maar bevestigd en versterkt op die manier. Op termijn krijg je een heel grote tegenstelling en ergernis tussen beide groepen. Mensen kunnen maar niet begrijpen hoe de andere groep mensen zo fout kan zijn”, legt Timothy Desmet uit in gesprek met Redactie24.

Duidelijke en eenvoudige coronamaatregelen

“Nog een reden temeer voor de overheid om alleen duidelijke en simpele maatregelen te nemen, zodat er geen discussie kan zijn tussen beide groepen. De verschillende groepen gaan zich bij de maatregel neerleggen en er is bij niemand ergernis.”

“Wanneer je het dragen van een mondmasker bijvoorbeeld vrij laat, gaat de ene groep het masker overtuigd dragen en gaat de andere groep het overtuigd niet dragen. De twee groepen gaan zich enorm aan elkaar ergeren.”