Waarom een regering met N-VA en PS nu wél kan lukken: "Er zijn dingen veranderd"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS), de voorzitters van de twee grootste partijen van het land, gevraagd een regering te vormen. Eerdere pogingen tussen de twee partijen mislukten, waarom kan het nu wel lukken?

“De vraag of PS en N-VA een akkoord kunnen maken leeft eigenlijk al sinds de verkiezingen in mei 2019. Dit is de zoveelste poging", zegt Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB, bij Redactie24. “De politieke wil is nu misschien wel groter dan voorheen om het te doen slagen.”

“Inhoudelijk is het wel mogelijk als men bepaalde compromissen maakt. N-VA kan bijvoorbeeld wat toegeven op sociaal beleid en PS op het vlak van staatshervorming, het opsplitsen van bevoegdheden.”

“Het heeft tot nu toe altijd ontbroken aan politieke wil. Bij N-VA was kort na de verkiezingen niet veel appetijt om met de PS een regering te vormen want dat is voor N-VA moeilijk uit te leggen aan de achterban. De partij was daarover wel verdeeld."

"Bij de PS lag het nog moeilijker. Deze twee partijen hebben elkaar jarenlang gediaboliseerd en dan is het moeilijk om een akkoord te maken, maar er zijn wel dingen veranderd.”

PS niet langer incontournable

“Zeker nu met de coronacrisis vindt men het bij N-VA wel vervelend om niet aan de knoppen te zitten, om niet zichtbaar te zijn bij het beheer van die crisis.”

“Bij de PS is er ook een evolutie. Zij zaten in een vrij comfortabele positie, ze leken tot voor kort incontournable te zijn. Er leek geen mogelijkheid te zijn om een coalitie te maken zonder PS, maar de voorbije weken leek dat een beetje veranderd met de pogingen om een Arizona-coalitie te maken.”