Vlaanderen stilaan een wolvenkruispunt: Meldingen van dode dieren schieten de hoogte in

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
In totaal werden van 2018 tot nu met zekerheid 11 verschillende wolven in Vlaanderen geïdentificeerd volgens de codering van het internationaal wolfconsortium. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts.

Het aantal meldingen van dode dieren schiet de laatste tijd de hoogte in. Recent werd nog een volwassen koe doodgebeten. In totaal zijn er dit jaar – van 1 januari tot en met 6 juli – al 20 schadegevallen gemeld in Vlaanderen (dit enkel in de provincies Limburg, Antwerpen en
Vlaams-Brabant).

Voor 15 daarvan zijn de resultaten uit DNA-analyse bekend: 8 gebeurden door een wolf, 5 door een hond en 2 waren een natuurlijke dood. Voor 5 van de recente schadegevallen zijn de resultaten uit DNA-analyse nog niet bekend, maar 4 daarvan gebeurden – op basis van terreinbevindingen – vermoedelijk door een wolf.

"Het lijkt wel of Vlaanderen zich stilaan ontwikkelt tot wolvenkruispunt. Zo verschijnen er steeds meer meldingen van wolven in Vlaanderen. Zowel door mensen die ze gezien hebben als via meldingen van dode dieren. We moeten de vinger aan de pols houden wat schade door wolven betreft", stelt Steven Coengrachts.

Risicopercentage 

"Ik vind het dan ook terecht dat de Boerenbond pleit voor een betere monitoring en online bekendmaking. Een verdere uitwerking kan bijvoorbeeld naar analogie van een studie door dokter Anneleen Rutten waarbij een risicopercentage voor everzwijnschade per perceel kan worden toegekend."

"Zo kan je veel preciezer inschatten voor welke percelen je best investeringen doet om je kudde te beschermen. Ook bijvoorbeeld paardenhouders kunnen zo het risico inschatten", besluit het liberaal parlementslid.