Agenten die slachtoffer worden van geweld, draaien zelf op voor de medische kosten

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Agenten die het slachtoffer worden van geweld en medische kosten hebben, moeten voor de kosten die boven de RIZIV-tarieven gaan, op dit moment zelf opdraaien. Nu is het vaak zo dat agenten medische kosten moeten voorschieten en met geluk kunnen ze een gedeelte recupereren.

“Betreft de terugbetaling van medische kosten heeft men nu in de commissie gepleit om door middel van een uitbreiding van het speciaal Koninklijk Besluit bij zware gewelddaden tegen de politie de volledige medische kosten terug te betalen bij alle geweldsfeiten en arbeidsongevallen."

"Dit Koninklijk Besluit was zeker een schitterend initiatief want daarvoor bestond er helemaal niets. Maar, het gaat helaas niet ver genoeg", vindt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in gesprek met Redactie24.

“Kanttekeningen bij dit besluit zijn dat het incident nu moet erkend worden door de commissie als een zware gewelddaad en incidenten met lichte gewelddaden en arbeidsongevallen vallen uit de boot. In die gevallen moet men zelf opdraaien voor de kosten die boven de RIZIV-tarieven gaan. Wanneer je dit vertelt tegen een gewone burger, denkt die dat je aan het fantaseren bent, maar het is de realiteit.”

Er zijn grenzen

“Tijdens de commissie kwam de opmerking dat wanneer de politie zich wil indekken tegen alle incidenten die gebeuren tijdens de werktijd dit veel geld gaat kosten. Dit gaat natuurlijk wat kosten, maar momenteel zijn de kosten voor de individuele rekeningen van de agenten, en dat is totaal onaanvaardbaar."

"Dat krijg je thuis echt niet uitgelegd"

“Bijvoorbeeld wanneer een agent tijdens zijn dienst een wilde achtervolging inzet en hij rijdt tegen een paaltje en is zwaargewond, dan komen al die kosten op zijn bord terecht. Dit krijg je toch echt thuis niet uitgelegd."

"Je kan bij de politie komen werken uit idealisme, maar dat heeft ook zijn grenzen. Voor alle duidelijkheid : wij promoten de job als politieambtenaar wel degelijk bij de jongeren, maar het wordt tijd dat de overheid de job aantrekkelijker maakt en zijn personeel beter beschermt."