Kan je deze zomer veilig vliegen? Professor geeft uitleg

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Nu de zomervakantie volop op gang komt en de coronamaatregelen minder streng zijn, stappen opnieuw meer mensen op het vliegtuig. Maar hoe veilig is dat tijdens de coronacrisis?

“Er zijn gegevens beschikbaar over vliegen. Er zijn ook al andere situaties geweest met SARS en andere griepepidemies waar de luchtvaartsector wilde weten wat de impact is voor mensen die vliegen. In hoeverre kan een besmet persoon anderen op een vliegtuig besmetten?”

“Bij een griepvirus in normale omstandigheden lopen de mensen een paar rijen voor een besmet persoon het meeste kans om ook besmet te geraken", legt Geert Molenberghs, professor Biostatistiek (UHasselt en KU Leuven) uit in gesprek met Redactie24.

Mondmaskers en afstand

"De mondmaskers gaan wel een rol spelen. Afstand houden is nog beter, maar dat is voor veel maatschappijen geen optie omdat ze niet rendabel kunnen vliegen dan.”

“Als men op luchthavens kan controleren dat mensen de social distancing respecteren en mondmaskers dragen, kan daar winst worden geboekt.”

Airconditioning

“De soort van airconditioning is ook belangrijk. Lucht recycleren is gevaarlijker want dan kan het virus blijven circuleren. Een vliegtuig heeft die mogelijkheid niet omdat er heel weinig lucht binnen te halen is. Er zijn heel specifieke filtersystemen voor en het is toch behoorlijk veilig.”

“Het risico neemt af doordat er minder mensen vliegen en ik denk dat de maatschappijen en de mensen die vliegen voorzichtig zijn. Daarom denk ik dat het risico om besmet te raken op een vliegtuig nogal meevalt", besluit Geert Molenberghs.