Verontrustende cijfers: "Na de verkiezingen zijn alle remmen losgegooid"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Gelijkekansencentrum Unia stelt vast dat het aantal meldingen en dossiers over discriminatie stijgt. Op sociale media wordt bovendien een harder taalgebruik gehanteerd.

"Het aantal meldingen lag 13,2% hoger dan in 2018, terwijl het aantal dossiers steeg met 6,9%. Op sociale media constateren we een harder taalgebruik, bijvoorbeeld over personen met een handicap, moslims en vluchtelingen", zegt Els Keytsman, directeur van Unia. "Er is een normalisering van haatboodschappen op sociale media én op straat."

In totaal waren er verleden jaar 8.478 meldingen van discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven, tegenover 7.489 meldingen in 2018. Op vijf jaar tijd is het aantal meldingen bijna verdubbeld.

Verkiezingen

Markant is vooral de verharding van het discours op sociale media en op straat, vindt Unia. "Na de verkiezingen van 26 mei 2019 werden alle remmen losgegooid", aldus Keytsman. "Sommigen zagen in de uitslagen van die verkiezingen een vrijgeleide om zich voluit te laten gaan. De toon van het maatschappelijke debat werd harder, brutaler, agressiever."