Wordt het een nieuwe nationale lockdown of zal het lokaal gebeuren? Van Ranst legt uit

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De lockdown is nog niet helemaal weg, of er wordt al druk gesproken over een nieuwe golf en de bijbehorende lockdown. Maar die zou wel eens anders kunnen zijn dan begin dit jaar.

Het hangt vooral af van hoe de besmettingen verspreid zitten. “Als blijkt dat heropflakkeringen zeer regionaal zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan Gazet van Antwerpen. “Als er in Sint-Idesbald plots veel gevallen zijn en in Aarlen niet, dan heeft het geen enkel nut om maatregelen te treffen tot in Aarlen. Veel beter is het dan om het probleem op te lossen waar het zich echt stelt. Blijkt nu echter dat er in een tweede golf wel heropflakkeringen zijn over het volledige land, dan moeten we opnieuw nationaal ingrijpen.”

Van Ranst noemt meteen ook de te nemen maatregelen. “Lokale sluiting van scholen, horeca, rusthuizen...  Daar moet je aan denken. Of het annuleren van manifestaties of evenementen die daar in die periode gepland zijn. Zolang er sprake is van een heropflakkering.”

In Duitsland is de grens om tot lockdown over te gaan vastgelegd op 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. “Ook daar is het moeilijk om een lijn te trekken. Want je moet toch telkens zien hoeveel inwoners die plek heeft . In een dorp van duizend man met twee nieuwe besmettingen, krijg je direct hoge percentages. Maar daarmee overschrijd je geen drempelwaarde. De vraag zal ook zijn wie besmet is. Zijn het mensen die los van elkaar ziek werden, of wonen ze allemaal onder hetzelfde dak? Zijn het gezinsleden? Of mensen van eenzelfde rusthuis?”

“Moet alles dan dicht in dat dorp? Of kun je het makkelijker oplossen door slechts enkele mensen in quarantaine te houden. We zullen telkens zeer gericht met de gezondheidsinspecteur, burgemeester of indien nodig ook provinciegouverneur moeten kijken naar wat de oorzaak is van hogere cijfers en dan beslissen.”