Steven Van Gucht is zeker van zijn stuk: “We hadden de lockdown kunnen uitstellen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht is niet te spreken over hoe ons land en de verschillende overheidsdiensten en ministers een goede aanpak van de coronacrisis verhinderen.

Het begint volgens Van Gucht allemaal bij het contactonderzoek, de zogezegde tracing. “Wij hebben dat willen implementeren voor de lockdown, want dat is de standaardmanier om een virus te bestrijden”, zegt Van Gucht aan VRT Nieuws. “In Vlaanderen is dat beter uitgebouwd dan in Wallonië en Brussel. De bestrijding van infectieziekten is jarenlang stiefmoederlijk behandeld, dàt is het grote probleem. Met meer middelen hadden we de lockdown kunnen uitstellen, maar wel niet verhinderen. Dat kunnen enkel landen die in het verleden zwaar geïnvesteerd hebben.”

Van Gucht ondervindt dagelijks dat de structuur van ons land en de overheidsdiensten te ingewikkeld zijn. “Het zou makkelijker zijn als er één overheid was, één kabinet dat alles kan beslissen. De kabinetten en de ministers communiceren ook heel veel. Ze willen allemaal de primeur als er iets beslist of gecreëerd wordt.”

Volgens Van Gucht zijn er veel te weinig middelen voor de volkgezondheid. “Ik ben in 2006 begonnen bij Sciensano. Ik heb er twee grote fusies meegemaakt, omwille van besparingen. We moesten met almaar minder mensen en geld hetzelfde werk doen. Preventie, zoals wij doen, is niet zichtbaar: als je verhindert dat iemand ziek wordt, heeft niemand het gezien. Vandaar het gebrek aan interesse.”