“Dit zijn de ambitieuze doelen die we moeten bereiken om kans te maken om onder 1,5 graad klimaatopwarming te blijven”

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De coronacrisis heeft de klimaatproblematiek naar de achtergrond verdrongen. Toch is het cruciaal om ook hier de nodige aandacht aan te besteden. De gevolgen van de klimaatopwarming zijn immers al heel duidelijk zichtbaar.

“We zien vandaag al heel veel gevolgen van de opwarming in ons dagelijks leven”, benadrukt klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) tegenover Redactie24. 

Hittegolven en temperatuurrecords

“Denk maar aan de hittegolven die we vorige zomer gehad hebben. De vele temperatuurrecords die verbroken werden. We hebben al een aantal mislukte oogsten in Europa gehad. Er zijn bovendien al veel mensen overleden door de hitte.”

“De vraag die we moeten stellen is: Willen we dat dit proces van opwarming stopt? Willen we een kans maken om de opwarming op 1,5 graad te doen stoppen zoals in Parijs-akkoord of klimaatakkoord is afgesproken?” 

“Als we dat willen, dan is het heel simpel en moeten we de komende tien jaar wereldwijd onze uitstoot halveren. En binnen dertig jaar, in 2050, moeten we netto op nul CO2-uitstoot zitten.”

“In de tweede helft van de 21ste eeuw moeten we op netto negatief staan. Dan moeten we CO2 uit de lucht halen via bijvoorbeeld herbebossing of andere technologieën. Dat zijn de ambitieuze doelen die we allemaal moeten behalen om een kans te maken om onder die 1,5 graad te blijven.”

Impact van coronacrisis

“Ik kan alleen maar zeggen wat we wetenschappelijk gezien gaan moeten doen om die doelstelling te behalen. Duurzame en klimaatvriendelijke economische maatregelen gaan we absoluut nodig hebben om een omslag te kunnen maken. We staan nu voor een gigantische uitdaging.”

Wim Thiery geeft een voorbeeld van de inspanningen die moeten geleverd worden. “De grootte van de uitstootreductie die we per jaar moeten halen is ongeveer 8%. De uitstootvermindering die we dit jaar gaan zien dankzij de coronacrisis zal ongeveer gelijk zijn aan dat percentage."

"Dit cijfer werd vorige week gepubliceerd in een artikel van het prestigieuze vakblad Nature and Climate Change. In die grootorde gaan we dat vanaf nu elk jaar moeten doen om onder die 1,5 graad te blijven.”