Zoveel nieuwe partijvoorzitters op een historisch moeilijk moment: Vormt dit een risico?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Op een moment dat de federale regeringsvorming volledig geblokkeerd is, zitten we in een situatie waarbij tal van nieuwe, overvaren voorzitters recent het roer overnamen binnen hun partij. In hoeverre is dit een nadeel?

Na de verkiezingen in 2019 we tal van nieuwe partijleiders: Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (SP.A), Paul Magnette (PS) en Georges-Louis Bouchez (MR).

"Ik vind het een goede zaak dat er wat nieuw bloed is aan de top van de partijen. Vernieuwing in de politiek is toch belangrijk", opent politicoloog Dave Sinardet (VUB) tegenover Redactie24.

"Het heeft natuurlijk met de grote verkiezingsnederlaag van die partijen te maken dat er nu overal nieuwe voorzitters zijn. Dat is logisch want een voorzitter die niet voor meer stemmen kan zorgen, moet vaak plaatsmaken."

Voorzitters staan er niet alleen voor

"Er zit een zeker risico in dat er nu allemaal nieuwe en vaak ook jonge voorzitters zijn. Die hebben misschien niet al de nodige contacten of de nodige kennis om meteen al heel moeilijke regeringsonderhandelingen te gaan leiden."

"Aan de andere kant staan de voorzitters er natuurlijk ook weer niet alleen voor.  Ik zie op dat vlak geen grote problemen."