“Virologen kunnen moeilijk tegen de mensen zeggen: ‘Doe maar op’”

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Er kwam al heel wat kritiek op de communicatie en de beslissingen omtrent de versoepeling van de coronamaatregelen. Het is dan ook een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening, weet professor Jean-Pierre Van geertruyden (UAntwerpen). “We zitten met een dubbele boodschap.”

“De virologen en epidemiologen moeten vanuit hun expertise de mensen voortdurend wijzen op de gevaren, op de mogelijk nieuwe verspreiding en het fameuze reproductiegetal. Zij moeten opletten voor een nieuwe uitbraak. Zij kunnen niet anders, ze kunnen moeilijk zeggen tegen de mensen: ‘Doe maar op’.”

Situatie is onder controle

"Tegelijkertijd zitten we in de staart van de epidemie met een lager epidemiologisch risico. Er worden nu minder nieuwe besmettingen getest per dag in gans België, maar dat kan snel weer omhoog gaan.”

“We zitten dus met een dubbele boodschap. We moeten blijven waarschuwen voor de gevaren, maar tegelijkertijd is de situatie nu wel onder controle en we kunnen dus wat vrijer ademen. Dat is dubbel en dus niet makkelijk om te communiceren”, legt Jean-Pierre Van geertruyden uit tegenover Redactie24.

“De klassieke boodschap moeten we blijven geven, namelijk mondmaskers dragen in (gesloten) ruimtes met veel volk, social distancing en regelmatig handen wassen.”

Regels worden nu contraproductief

“Als bedrijven en scholen dit vertalen naar regels wordt dat blijkbaar een moeilijk verhaal. Vanaf het moment dat je regels maakt, worden de regels op zich het referentiekader”

“Je voelt nu dat de regels contraproductief kunnen worden wanneer je versoepelt en ook spanningen creëren. Men houdt vast aan de regels om andere niet te besmetten maar vergeet soms de onderliggende principes. Dat is een contradictie omdat we het tegelijkertijd soepeler willen maken.”