Epidemioloog Van geertruyden: “Als je kinderen naar school laat gaan, neem je dat risico”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De druk wordt steeds groter om de schoolpoort opnieuw te openen voor alle kinderen. De maatregelen die scholen moeten nemen, zijn echter bijzonder streng en maken het organisatorisch niet makkelijk.

Epidemioloog Jean-Pierre Van geertruyden (UAntwerpen) begrijpt de bezorgdheid van de scholen. Hij benadrukt dat het behouden van de bubbel belangrijk is, maar leerlingen in een klas op anderhalve meter afstand van elkaar zetten, is volgens hem niet nodig.

“Men gaat nu kinderen in school allemaal op anderhalve meter van elkaar in de klas zetten. Dat is niet werkbaar. Ofwel gaan ze naar school, ofwel gaan ze niet naar school. Als ze naar school gaan, waag je de sprong en creëer je een nieuwe bubbel van een ganse klas. Die bubbel moet je natuurlijk dan consequent doortrekken gedurende speeltijd, etenstijd, etc. Een haalbaar werkend test en tracing programma is uiteraard cruciaal om een volgende uitbraak zo snel mogelijk te detecteren”, legt professor Van geertruyden uit aan Redactie24.

Maatregelen consequent toepassen

“In scholen zijn het elke dag dezelfde mensen die samenkomen, klassen zijn relatief constante bubbels, ook al kunnen die groot zijn. Als daar de maatregelen consequent goed worden toegepast, dan kunnen we heel ver komen.”

"Scholen zijn ook heel belangrijk voor gezondheidsvoorlichting en opvoeding, veel kinderen zijn nog niet niet op een begrijpbare manier op de hoogte van de infectieziekten en hoe zich daartegen te beschermen. ’Jong geleerd is oud gedaan’ zegt het spreekwoord."