Politicoloog Sinardet analyseert voorzittersverkiezing bij Open Vld: "Serieuze verdeeldheid binnen de partij"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Open Vld heeft sinds vrijdag een nieuwe voorzitter. Egbert Lachaert staat voor de zware opdracht om een partij te leiden die intern sterk verdeeld is.

"De verkiezingen hebben plaatsgevonden op een achtergrond van toch wel serieuze verdeeldheid binnen Open Vld. Dat gaat ook belangrijk worden naar de toekomst want we hebben meer en meer gezien dat er twee strekkingen binnen de partij zijn waartussen het water dieper is geworden", analyseert politicoloog Dave Sinardet bij Redactie24.

"Enerzijds heb je de links liberale strekking en aan de andere kant heb je een meer rechts liberale strekking. Als je dit vergelijkt met Nederland, daar zijn er al twee aparte partijen die zich op een ander liberalisme beroepen."

"Vorig jaar, toen de discussie woedde of Open Vld wel of niet in een paars-groene regering moest stappen, is die verdeeldheid al sterk naar boven gekomen en dat is met deze voorzittersverkiezingen opnieuw het geval."

Begin deze week kwam het tot een kookpunt

De verkiezing van de nieuwe voorzitter had heel wat voeten in de aarde. Aanvankelijk werd de verkiezing uitgesteld en maandag werd ze stilgelegd na technische problemen. 

"In begin van de week, bij de start van de voorzittersverkiezing, is dat tot een kookpunt gekomen toen bleek dat er technische problemen waren. Meteen verzeilde dat in het vaarwater van die tegenstellingen en sommigen begonnen te vragen of alles wel eerlijk verliep."

Grote verdeeldheid overstijgen

De opdracht voor de nieuwe voorzitter is dan ook duidelijk. "De grote vraag is of Egbert Lachaert erin zal slagen om die grote verdeeldheid te overstijgen. Als je kijkt naar de verkiezing van het partijbureau, daar zitten meer mensen in van de andere, meer links liberale strekking."

Of we grote veranderingen moeten verwachten met de nieuwe stuurman? "Het is niet omdat Lachaert de verkiezingen wint, dat die andere strekking buitenspel staat. Maar je kan verwachten dat er iets meer donkerblauwe accenten worden gelegd, al kan je van Rutten ook niet zeggen dat zij steevast een links liberale lijn heeft gevolgd", besluit Dave Sinardet.