Katje Lee zorgt voor beroering: 5000 euro dwangsom per uur, minister Weyts wil tussenkomen
Studente Selena Ali bracht de kat mee uit Peru, maar er is een risico op hondsdolheid. De voorzorgsmaatregelen daaromtrent werden niet nageleefd. Het Federaal Voedselagentschap wil de kat laten inslapen, maar Selena leeft nu ondergedoken met het dier.
Het FAVV eist een dwangsom van 5000 euro per uur dat het meisje het dier niet afgeeft. "Een dier redden uit het buitenland is een nobele intentie, maar helaas niet zonder risico. Dit zorgt soms voor hartverscheurende keuzes", reageert het FAVV.
"In dit geval werd een dier meegebracht naar België, hoewel we de eigenaar duidelijk hadden uitgelegd dat dit niet mogelijk was. Ook werden verschillende oplossingen voorgelegd voor zowel het dier als de eigenaar. De eigenaar heeft doelbewust de regels voor de volksgezondheid overtreden en helaas hebben we daarom geen andere keuze dan het dier te laten inslapen."
Elk jaar sterven 55.000 mensen aan hondsdolheid
Het FAVV legt ook het gevaar voor de volksgezondheid uit. "Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen door een virus dat in meer dan 150 landen aanwezig is. Elk jaar sterven meer dan 55.000 mensen ter wereld aan de gevolgen de ziekte, 40% van de slachtoffers zijn kinderen. Het is bovendien ook een heel verraderlijk virus, het is niet omdat een dier geen symptomen vertoont dat het geen drager is van het virus en het actief overdragen 2 weken voor de eerste symptomen verschijnenen, en dus mensen kan besmetten. Er bestaat geen enkele test die de ziekte kan opsporen bij levende dieren."
Ben Weyts wil tussenkomen
Intussen reageert minister Ben Weyts