Zorgen om onze kinderen en jongeren: "Geen enkele ouder wil dat gegevens in verkeerde handen terecht komen"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Tiktok, de razend populaire app bij kinderen en jongeren, is nooit gecontroleerd geweest door de Gegevensbeschermingsauthoriteit (GBA). Sinds 2015 is zelfs geen enkele app gecheckt op het naleven van de privacywetgeving. Dat blijkt uit het antwoord van de bevoegde Minister Philippe De Backer op een parlementaire vraag van Kamerlid Steven Matheï (CD&V).

“Het gebrek aan controle is ronduit zorgwekkend. De wereld van sociale media en apps evolueert razendsnel. Op vijf jaar tijd is het sociale medialandschap fundamenteel veranderd. Bovendien neemt het gebruik van apps door kinderen en jongeren gevoelig toe, zeker tijdens de coronacrisis,” aldus Steven Matheï.

“We weten dat er mensen met verkeerde bedoelingen dergelijke apps afschuimen. Ik verwacht meer waakzaamheid voor de privacy van onze kinderen en jongeren.” Tiktok is vandaag razend populair bij kinderen en jongeren. Zo maakte Apple vorig jaar bekend dat de app de grens van 1 miljard downloads in de App Store overschreden had. Ook tijdens deze quarantaineperiode neemt het gebruik en het aantal gebruikers gevoelig toe.

Naast Tiktok worden ook andere apps als Roblox en Snapchat steeds vaker door kinderen gebruikt. “Deze apps richten zich op een zeer jong publiek. Maar zelfs nu het gebruik ervan gestaag toeneemt, worden deze apps niet gecontroleerd op het naleven van de privacyregels,” aldus Steven Matheï.

Gegevens kunnen misbruikt worden

“Uiteraard hebben we geen enkel probleem met het verantwoordelijke gebruik van deze apps. Maar kinderen blijven kwetsbaar en zijn zich vaak niet bewust van het delen van persoonsgegevens. Ze maken vaak zelf en zonder medeweten van hun ouders een account aan. Ze delen gegevens, foto’s en filmpjes, niet beseffend dat zowel leeftijdsgenoten als volwassenen deze gegevens kunnen gebruiken en helaas ook misbruiken. Geen enkele ouder wil dat gegevens van hun kinderen in verkeerde handen terecht komen.”

“Gegevens kunnen op allerlei manieren gemanipuleerd en misbruikt worden,” legt het parlementslid uit. “De tragische problematiek van cyberpesten bij jongeren is welgekend. We weten ook dat vele mensen met verkeerde bedoelingen dergelijke apps afschuimen voor foto’s en filmpjes. Tenslotte zijn er financiële risico’s met soms onbewuste aankopen of aangerekende kosten binnen een app. Extra aandacht voor de privacy van kinderen bij het gebruik van apps is wat mij betreft een dringende noodzaak.”

Matheï wijst erop dat de roep om doortastende gegevensbescherming bij veel mensen leeft. “Wanneer het over een mogelijke corona-app gaat, eist de publieke opinie terecht strenge voorwaarden en regelgeving. Dezelfde bezorgdheid verwacht ik van de overheid, die erover moet waken dat kinderen hun gegevens niet zomaar te grabbel kunnen gooien aan app-ontwikkelaars.”