Hoe gaat een dierenasiel om met de coronacrisis? "Dag en nacht verschil"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews
De werking van heel wat dierenasielen in België komt onder hoge druk te staan tijdens de coronacrisis. Nu de inkomsten teruglopen, medewerkers extra inspanningen moeten leveren en dieren maar blijven toestromen.

Hoe wordt er omgegaan met adoptie? Mogen vrijwilligers nog blijven werken? Allemaal vragen die spontaan opkomen bij dit thema. We hebben Wendy Kerselaers van dierenbescherming Mechelen aan het woord gelaten over de huidige situatie binnen de asielen.

Wendy ziet een groot verschil met de periode voor corona. “Dag en nacht verschil, ik kan dat niet beter beschrijven. Het is vooral een crisis van mensen die ziek worden. Ik snap wel echt dat aan het verhaal van de dierenasielen vrij laat gedacht is.”

“Wij hebben heel lang in de onzekerheid gezeten betreft de maatregelen die van toepassing zijn voor dierenasielen. Als asielbeheerder ben je verantwoordelijk en moet je beslissingen gaan nemen zonder dat je weet wat mag of niet mag. Dat heeft het zeer zwaar gemaakt.”

“Maar gelukkig is er sinds 26 maart duidelijkheid gekomen. Gelukkig hebben ze beslist dat we nog adoptie mogen blijven doen, want de dieren blijven binnenkomen. Op een paar maanden kan je asiel overvol geraken. Als je dan nog werknemers hebt die ziek uitvallen dan heb je een scenario dat een catastrofe is. Vandaar dat deze beslissing zo belangrijk is zodat we dieren kunnen blijven doorschuiven.”

We geven enkel nog 'makkelijke' honden mee

“Je moet dan beginnen nadenken hoe je de werking van het asiel moet aanpassen om een adoptie veilig te laten verlopen. Mensen laten passeren in een asiel kan je niet maken. Gelukkig deden wij dit sowieso al op afspraak. Toch focussen wij  nu nog meer op het telefonisch interview vooraf, zodat de aanwezigheid in het asiel voor de mensen minimaal is.”

“Er zijn wel beperkingen aan de adopties die we nu nog toelaten, omdat we ze echt veilig willen doen. Zo geven we nu enkel ‘makkelijke’ honden mee ter adoptie. Honden die toch wat meer uitwisseling van informatie nodig hebben vanuit hun gedrag gaan we nu niet aanbieden. Ook als mensen een eigen hond hebben, leggen we die adopties voorlopig stil, omdat die baasjes met hun hond moeten langskomen in het asiel. Allemaal zaken waardoor je het risico verhoogt.”

Geen vrijwilligers meer

“Over het samenwerken met vrijwilligers was al heel vlug duidelijkheid. Vrijwilligers mogen verder ingezet worden. Bij ons hebben we direct bewust beslist om dat niet te doen, uit veiligheid voor onszelf. Hoe meer mensen rondlopen in een asiel hoe meer risico er is voor de medewerkers.”

“Onze medewerkers alleen kunnen al die dieren niet optimaal verzorgen, daarom hebben we de eerste dagen heel veel honden en katten in opvanggezinnen geplaatst.  Voor katten werkten we al met opvanggezinnen. Zij helpen ons meestal met kittens, maar die mensen hebben we nu volwassen katten gegeven om op te vangen. Voor de honden hebben we aan onze vrijwilligers gevraagd of zij bereid waren om een hond op te vangen. Honden hebben meestal een vaste wandelaar. Een vrijwilliger die heel graag met een bepaalde hond gaat wandelen. Zo hebben een groot deel van die wandelaars hun favoriete wandelhond in huis gehaald."

“Belangrijk is om naast het geven van eten en drinken ook het basiswelzijn van de dieren te respecteren. Zorgen dat ze niet gefrustreerd geraken. De honden die nu nog in het asiel zitten worden door de medewerkers uitgelaten en ze hebben een hondenweide waar ze zich kunnen uitleven."

“Wij hebben ook geluk gehad met onze dierenartsen, want in sommige asielen hebben dierenartsen er voor gekozen om tijdelijk niet meer in de asielen te komen. Vaccinaties en sterilisaties worden dan stopgezet waardoor de adopties ook stilvallen. Er is ook een risico voor een ziekte-uitbraak wanneer je dieren niet meer gaat vaccineren."

“We zijn ook van in het begin ondersteund geweest door de stad Mechelen. Toen er onduidelijkheid was rond de maatregelen en ik uren heb rondgebeld om duidelijkheid te krijgen, gaf men het advies om de steun te vragen van de stad. En zij hebben begrip getoond voor onze situatie en toegestaan dat adoptie nog kon mits het naleven van de social distancing. Van andere asielen heb ik al gehoord dat er gemeenten zijn die dreigen met GAS-boetes als ze zwerfkatten gaan ophalen.”

Bang voor het kittenseizoen

“Ik ben wel bang voor het kittenseizoen, dat gaat over een paar weken beginnen. Want daar zijn nu al veel vragen naar. Mensen zitten thuis en denken eraan om een kitten in huis te nemen. Dat wordt hel, dat moeten we intern nog eens bekijken naar aanpak toe.”