Geen achterstallig kindergeld meer voor asielzoekers: Dit is de financiële impact

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regering heeft beslist dat asielzoekers die erkend worden niet langer kindergeld krijgen voor de periode dat hun asielprocedure liep. Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt bekend wat de financiële impact van deze maatregel is.

Gemiddeld duurt de asielprocudure 12 maanden. Asielzoekers die erkend werden, kregen dus een volledig jaar kinderbijslag op hun rekening. Daar maakte de Vlaamse regering een einde aan.

'Door het niet meer toepassen van de retroactieve toekenning voor vluchtelingen, is er een positieve impact op de begroting. Voor 2019 is er een retroactieve uitbetaling van 750 euro of meer gebeurd aan 760 kinderen voor een totaalbedrag van 1.007.794,82 EUR', schrijft Wouter Beke op zijn website.

Eigenlijk kregen vluchtelingen 2x steun

"Het Groeipakket heeft bewezen een sterk antwoord te zijn op de nood aan financiële steun voor ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Het is dan ook heel belangrijk dat we die middelen zo correct mogelijk inzetten. Dat de groep van erkende vluchtelingen eigenlijk 2x steun kreeg, was het gevolg van een goedbedoelde maatregel, maar niet verdedig- en uitlegbaar", aldus Beke.